ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska styrkan lämnar Afghanistan

TT · 8 Nov 2012
Uppdaterad 8 Nov 2012

Den svenska militära insatsen i Afghanistan minskas med 100 man nästa år, och avvecklas helt under sommaren 2014.

klar

Artikellänk är kopierad

Det skriver regeringen i den proposition, som den presenterade i dag tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Efter sommaren 2014 ska Sverige bara göra rena utbildningsinsatser i Afghanistan. Samtidigt kommer Afghanistan att bli den största mottagaren av bilateralt bistånd från Sverige. 8 miljarder kronor ska ges till landet under den kommande tioårsperioden.

– Jag vill understryka att det handlar om den militära insatsen. Vi trappar upp de civila insatserna och biståndsinsatserna. Afghanistan kommer att bli Sveriges största biståndsmottagare under lång tid framöver, säger utrikesminister Carl Bildt vid en pressträff.

Sammanlagt anslår Sverige åtta miljarder kronor i biståndsinsatser till Afghanistan de kommande tio åren.

Enligt Bildt är beslutet att reducera den militära styrkan förenligt med säkerhetsläget på marken.

– Säkerhetsläget i vårt område har utvecklats relativt väl. Det har varit incidenter men mindre än väntat, säger Carl Bildt.

I början av 2013 kommer den svenska militära insatsen på plats i Afghanistan att utgöras av cirka 400 personer. Sommaren 2013 har den minskat till 300 personer. Till det kommer cirka 35 personer i helikopteravdelningen samt personal som arbetar med avvecklingen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro