ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska Theresia i terrorns Christchurch: "Alla blev rädda och rusade iväg"

Jesper Lindqvist · 15 Mar 2019
Uppdaterad 15 Mar 2019
Svenska Theresia Ginés var på plats i Christchurch när terrorattacken ägde rum.

Svenska Theresia Ginés var på plats i Christchurch när terrorattacken ägde rum. Foto: Mark Baker/TT/Privat


Terrorattacken mot moskéerna i Christchurch har chockat den nya zeeländska staden. En av de som befann sig i staden var svenska Theresia Ginés, som fick hjälpa rädda turister på hotellet där hon jobbar. "Ingen trodde att något sådant här skulle kunna hända i Christchurch, säger hon".

klar

Artikellänk är kopierad

Det var under fredagseftermiddagen, lokal tid, som rapporterna om skottlossning i Christchurch i Nya Zeeland började strömma in. Skjutningarna ägde rum vid två moskéer i staden, och minst 49 personer ska ha dödats i samband med vad som beskrivs som en terrorattack.

På ett hotell i närheten jobbar svenska Theresia Ginés. Hon berättar att hon inte hörde skotten, men att hon tillsammans med sina kollegor fick hantera kaoset som sedan uppstod.

– Vi fick höra om skottlossningen på nyheterna men inledningsvis fick vi inte speciellt mycket information, vilket bidrog till att panik började spridas. Alla blev rädda och rusade iväg för att hämta sina barn på skolorna, men de hade ju stängts ner av säkerhetsskäl, säger Theresia Ginés.

”Kunde inte ha föreställt sig en terrorattack i Christchurch”

Chocken över att en så omfattande terrorattack kunde äga rum i ”lilla Christchurch” hade inte lagt sig under kvällen, lokal tid.

– Alla här blev tagna på sängen. Om man tittar på alla andra storstäder som har drabbats av terrordåd så är ju Christchurch det sista stället man förväntar sig att en attack ska äga rum, säger hon och fortsätter att berätta om dagen.

– Jag fick stanna på jobbet hela dagen eftersom våra kollegor inte kom iväg till jobbet. Där fick jag ta hand om uppskrämda turister som, precis som vi, inte kunde ha föreställt sig att vara med om en terrorattack i Christchurch, säger Theresia Ginés.

Christchurch är helt öde

Senare under kvällen kunde Theresia till slut ta sig hem efter att tumultet i staden ebbat ur.

Hon berättar att staden under kvällen var helt öde, och att alla har tagit sig hem för att söka skydd inomhus.

– Tidigare kände jag mig mer säker i Christchurch än i svenska städer som Stockholm och Göteborg. Nu känner jag mig inte säker längre. Det låter på nyheterna som att det var flera gärningsmän, det tyder på att det finns utbredd extremism även i Christchurch. Man känner sig inte välkommen i staden längre, säger Theresia Ginés.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro