ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska toppar och floppar: Det här kommer vi minnas av OS 2018

Filip Häggberg · 27 Feb 2018
Uppdaterad 27 Feb 2018
Anna Haag hade ett tungt OS. Sebastian Samuelsson och Frida Hansdotter lyckades desto bättre.

Anna Haag hade ett tungt OS. Sebastian Samuelsson och Frida Hansdotter lyckades desto bättre. Foto: Aftonbladet/IBL


Vinter-OS är över och Sveriges bästa vinterolympiska spel någonsin är ett faktum. Men vilka var det som bidrog till det och vilka kunde vi förväntat oss mer av? Här är de svenska topparna – och bottennappen.

klar

Artikellänk är kopierad

Topparna

Hanna Öberg, skidskytte

Om du säger att du visste vem Hanna Öberg var före OS ljuger du förmodligen. Lika mycket ljuger du om du säger att du inte vet vem hon är nu. 22-åringen från Kiruna kom från i princip ingenstans. När damernas distanslopp avgjordes var hon kyligast av alla och bommade inte ett enda skott – ett sensationellt OS-guld var ett faktum. I damernas stafett stod Öberg för en ny, heroiskt insats. Hon låg bakom en makalös upphämtning som resulterade i ett svenskt OS-silver. En svensk OS-drottning.

Sebastian Samuelsson, skidskytte

Han är 20 år gammal och OS-debutant. Det märktes inte i Pyeongchang. Sebastian Samuelsson sköt sig in i svenska folkets hjärtan med sitt silver i jaktstarten, där han inledde på fjortonde plats. Före OS hade Samuelsson en trettondeplats i världscupen som bästa individuella resultat i karriären. Och 20-åringen visade att silvret inte var en engångsföreteelse – han gjorde en världsklassträcka i herrstafetten där Sverige tog OS-guld.

Sebastian Samuelsson.
Sebastian Samuelsson.Foto: Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/IBL

Stina Nilsson, längdskidor

Vi var alla överens före OS. Det var dags för Stina Nilsson att ta sitt guld i den individuella sprinten. Hon gjorde ingen besviken och krossade allt motstånd i finalen. Men att Nilsson skulle lämna Pyeongchang med fyra medaljer vågade vi knappt hoppas på. Två silver i stafetten och lagsprinten tillsammans med Charlotte Kalla var det ingen som höjde ögonbrynen över, men när sprintspecialisten kämpade till sig ett brons i tremilen var det bara att lyfta på hatten. Ännu en svensk OS-drottning.

Charlotte Kalla, längdskidor

Förväntningarna på Charlotte Kalla är alltid höga, just för att det är Charlotte Kalla vi pratar om. Det blev totalt fyra medaljer för 30-åringen, som drog igång den svenska medaljkavalkaden i OS med sitt guld i skiathlon. Vad vi kanske kommer minnas ännu bättre är hennes makalösa andrasträcka i stafetten där hon klättrade från en femteplats till en andraplats. Det grundade för att Sverige kunde ta hem silvret. Var besviken efter femteplatsen i den avslutande tremilen.

Frida Hansdotter med sin guldmedalj.
Frida Hansdotter med sin guldmedalj.Foto: Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/IBL

Frida Hansdotter och André Myhrer, alpint

Hon var den eviga tvåan bakom Mikaela Shiffrin och han var revanschsugen efter besvikelsen i Sotji. Båda Sveriges slalomess kan ha tagit den sista chansen att ta hem sina OS-guld. 32-åriga Frida Hansdotter, som tog medalj i tre raka mästerskap före OS, låg tvåa efter första åket och knep guldet i andra före schweiziskan Wendy Holdener. 35-åriga André Myhrer visade att gammal är äldst när de största konkurrenterna Marcel Hirscher och Henrik Kristoffersen körde ur.

Lag Hasselborg, curling

Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer och Sofia Maberg bildade sitt lag 2015. Sedan dess har man spelat två EM-finaler, kommit fyra i VM och toppat världsrankingen. Som om det inte skulle vara imponerande nog? Nu har lag Hasselborg också ett OS-guld på meritlistan. De svenska herrarna, lag Edin, var större favoriter på förhand – men det var damerna som höll nerverna i styr hela vägen i Pyeongchang. Krossade hemmanationen Sydkorea i finalen.

Bottennappen

Tre Kronor, ishockey

Sverige hade inte förlorat mot Tyskland på 26 år. Men i kvartsfinalen var det tyskarna som satte stopp för Tre Kronor och förkunnade det svenska fiaskot. Trots ett stabilt gruppspel med bara ett insläppt mål föll man ihop totalt när det gällde som mest. Uttåget gav vibbar från Salt Lake City 2002 där Tre Kronor också åkte ut i kvartsfinalen, då mot Vitryssland. Förlustsiffrorna var också detsamma – 3-4.

Tre Kronors Patrik Hersley.
Tre Kronors Patrik Hersley.Foto: Foto: Lasse Allard/Aftonbladet/IBL

Damkronorna, ishockey

När Leif Boorks landslag fick kämpa ordentligt för att vinna premiären mot Japan anade vi kanske vart det härjade. Men att Damkronorna skulle tvingas besegra Nord- och Sydkoreas gemensamma landslag för att undvika jumboplatsen fanns inte ens med i våra mardrömmar. Ett fiasko för landslaget som har för vana att slåss om medaljer. Leif Boorks sista turnering som coach.

Herrlandslaget, längdskidor

Det var 24 år sedan sist. Men nu har skidherrarna åter lämnat ett OS utan att ha tagit en enda medalj. Calle Halfvarsson var det största medaljhoppet på förhand, men han tvingades bryta två lopp vilket var talande för hans form under OS. Fjärdeplatsen i sprintstafetten var det bästa som herrarna levererade i Pyeongchang – inte godkänt.

Anna Haag.
Anna Haag.Foto: Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/IBL

Anna Haag och Ida Ingemarsdotter, längdskidor

De flesta svenska damåkare presterade över sin förmåga. Haag och Ingemarsdotter gjorde tvärtom. Den förstnämnda hade knappt några tävlingar i kroppen inför OS och var tolv minuter efter vinnaren i den avslutande tremilen. Ida Ingemarsdotter slogs ut redan i kvartsfinalen i sprinten och tog en föga imponerande 34:e-plats i 10 km fristil.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro