ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska tullen får inte stoppa import av cannabis

· 9 Nov 2014
Uppdaterad 9 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Cannabisfrön är lagliga att föra in i Sverige. Väl här används de till att odla upp plantor.
Cannabisfrön är lagliga att föra in i Sverige. Väl här används de till att odla upp plantor.Foto: TT

En enda cannabisplanta kan ge hundratals gram av den förbjudna drogen – men tulltjänstemännen får inte beslagta fröerna när de korsar gränsen. Nu vill Tullverket se nya regler som stoppar flödet.

Sverige är sedan fem år tillbaka mer eller mindre helt självförsörjande i produktionen av cannabis. Langarna behöver inte längre importera de torkade växtdelarna för att möta efterfrågan.

►​LÄS MER: Expert: Legalisering av cannabis kan få färre att ta spice

Men det finns fortfarande ett behov av fröerna som växer upp till de meterhöga plantorna – och på grund av EU:s regler om den fria rörligheten är det fritt fram för vem som helst att beställa frön från en utländsk internetsajt och få dem hemskickade till brevlådan. Det förklarar Lars Hansson, Tullverkets expert på narkotika och dopning.

– Det är en omfattande import av cannabisfrö till Sverige, och det är tyvärr lagligt. 

Ni står handfallna inför det här?

– Vi kan inte göra någonting, nej.

På sajterna finns förädlade varianter som är specialanpassade till det nordliga klimatet: ”Vi har odlat den här plantan på den 70:e breddgraden (i höjd med Tromsø i Nordnorge, red anm.) och fick väldigt fina resultat”, skriver en sajt .

– Det kan komma paket som väger ett halvt kilo och som innehåller fem till tio fröer. Varje frö genererar ungefär 800 gram cannabis. Odlar man utomhus blir det 1 kilo, säger Lars Hansson.

​​►​ LÄS MER: Här är brandvarnaren som känner skillnad på cannabis och tobak

Tullverket vill ha nya lagar så att inte cannabisodlarna ska kunna beställa fröerna utan att riskera att åka fast.

– Jag kan tycka att det borde vara någon form av restriktion vid införseln till Sverige, att man åtminstone ska ha tillstånd att föra in det, till exempel i samband med forskning, säger Lars Hansson.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro