ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska turister dåliga på att hjälpa flyktingar

Åsa Larsson · 27 Jul 2015
Uppdaterad 28 Jul 2015
Flyktingar jublar sedan de klarat av den farliga färden över Medelhavet och landat på en strand på den grekiska ön Kos i mitten av juli.

Flyktingar jublar sedan de klarat av den farliga färden över Medelhavet och landat på en strand på den grekiska ön Kos i mitten av juli. Foto: AP Photo/Santi Palacios


Ta med extra bagage med förnödenheter till båtflyktingar på grekiska semesteröar som Kos. Det erbjudandet har fått mycket uppskattning i sociala medier, men i praktiken har intresset varit svalt.

klar

Artikellänk är kopierad

I Danmark har många nappat på möjligheten att ta med extra förnödenheter på planet till Grekland, men inte här.

– Det rör sig om ett tiotal svenskar, säger Anna Hagberg, informatör på Ving.

Däremot har initiativet varit väl emottaget i sociala medier, meddelar hon.

I sommar har de tre stora svenska flygbolagen infört samma erbjudande.

– När man hörde talas om det fruktansvärda öde som drabbat dessa båtfyktingar så var vägen till ett beslut snabb, säger Mathias Bergendahl, informationschef på Fritidsresor till Metro.

Fritidsresor har infört möjligheten på flyg till Grekland och Sicilien.

Ni har ju också resmål i Egypten, där båtarna bland annat kommer ifrån?

– Vi har valt de resmål där behoven verkar vara störst, alltså dit båtarna kommer. Det har nog mycket att göra med medierapporteringen.

På Apollos flygningar har en handfull sällskap dragit nytta av möjligheten, enligt Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

Apollo har listat tips på saker man kan ta med – kläder, hygienartiklar och filtar.

– Väl på plats tar vår personal emot sakerna och vi har ett samarbete med en frivilligorganisation som heter Solidarity Kos.

Apollos anställda har gjort en egen insamling och skickat ner till Kos, Rhodos och Kreta.

På Fritidsresor vet man att det förekommit men inte specifikt hur många svenska resenärer som tagit med extra bagage med förnödenheter till flyktingar.

Sedan tidigare har resenärer på alla tre flygbolagen även möjlighet att lämna kvar saker man inte behöver som går till välgörenhet.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro