ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska ungdomar mindre stökiga

Johan Nylander · 26 Feb 2013
Uppdaterad 26 Feb 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Svenska ungdomar gillar att leva bus, snatta och dricka. Men de är mer skötsamma idag än tidigare, skriver Dagens Nyheter.

Nya siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att drygt 20 procent av Sveriges femtonåringar snattat under det senaste året, 30 procent skolkat, 40 procent druckit sig berusade, 5 procent har rökt hasch eller marijuana och 25 procent utfört någon form av skadegörelse.

Även om siffrorna kan förefalla höga visar Skolundersökningen, som har gjorts vart tredje år sedan 1995, att svenska skolungdomar blir allt mer skötsamma, vilket ger en annan bild än den officiella brottsstatistiken, framhåller tidningen.

– Knappt hälften har begått någon stöldrelaterad handling under den senaste tolvmånadersperioden. Det här är ju en ålder då det kan vara spännande med de här sakerna, men de flesta som har gjort någon sådan handling har bara gjort det relativt få gånger. Sedan finns det en liten grupp som har gjort många saker, flera gånger. Positivt är att den här gruppens andel minskar, säger Jonas Ring, forskare på Brå, till DN.

En anledning till det minskade buset kan vara att dagens ungdomar är mer framtidsorienterade, spår Jonas Ring, och inser att det är viktigt att lyckas i skolan för att kunna få ett bra jobb.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro