ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska universitet på topplista

Stockholm TT · 9 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det skriver Kungliga ingenjörsvetenskapsakademins tidning IVA-aktuellt i sitt senaste nummer.

Rankingen har gjorts av Higher Education, Shanghai Jiao Tong University.

Europa är dock fortfarande akterseglad av USA som har 54 lärosäten på listan med Harvard som listetta. Avståndet i totalpoäng till tvåan, Storbritanniens Cambridge, är dock stort medan Cambridge bara med nöd och näppe slår listtrean amerikanska MIT. Lund klättrar För svensk del är Karolinska institutet (KI) det universitet som toppar med en 48:e plats på listan. Det är något sämre än i fjol då KI låg på 45:e plats. Uppsala universitet ligger på 65:e plats, en försämring jämfört med 60:e platsen i fjol. Lunds universitet däremot har gått från 99:e plats i fjol till 90:e plats i år och Stockholms universitet har klättrat från 93:e plats till plats nummer 84 på listan.

Elva svenska lärosäten finns bland de 500 bästa av 2 000 granskade universitet. Rättvisande? Men som alla rankinglistor bör även den kinesiska tas med en nypa salt. Flera faktorer vägs samman, bland annat antalet Nobelpris och antal artiklar i ansedda vetenskapliga tidskrifter. Storleken ger också poäng.

Indien, vars forskning inom till exempel IT betraktas som ledande, har bara två universitet med på listan.

Tidskriften Newsweek publicerade ungefär samtidigt som den kinesiska listan en egen ranking. Där finns till exempel Karolinska institutet inte alls med.

Antalet Nobelpris och andra framgångar för dem som en gång disputerat på en viss skola ger kanske inte nödvändigtvis en rättvis bild av kvaliteten, konstaterar IVA-aktuellt.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro