ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska vd-löner under Europasnittet

Stockholm TT · 15 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I Tyskland ligger snittlönen för en topp-vd på 3,06 miljoner euro, vilket motsvarar drygt 28 miljoner svenska kronor, visar en undersökning gjord av rekryteringsbyrån Heidrick & Struggles.

I botten på byråns lista ligger Sverige med en median-vd-lön på 0,93 miljoner euro (8,6 miljoner kronor) och en medel-vd-lön på 0,99 miljoner euro (9,2 miljoner kronor).

Bland de svenska cheferna är det bara Ericssons Svanberg som med 2,44 miljoner euro slår snittlönen för europeiska toppchefer.

Europasnittet ligger på 2,16 miljoner euro, ungefär 20 miljoner svenska kronor.

Undersökningen visar även att den rörliga delen av chefernas lön, främst resultatbaserad ersättning, ligger betydligt lägre i Sverige än i andra europeiska länder.

I undersökningen ingår vd-lönerna som betalades ut av 218 europeiska storföretag från tio europeiska länder under 2005. Bland de svenska företag som tagits med i undersökningen finns bjässar som Electrolux, Ericsson, Nordea och Volvo.

Uppgifterna har hämtats från årsredovisningar och andra öppna källor.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro