ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskar bäst i världen på engelska

Joel Linde · 3 Nov 2015
Uppdaterad 3 Nov 2015

Foto: Alamy


Efter årets ranking står det klart att Sverige petar ner Danmark från förstaplatsen, och svenskar rankas återigen som världens bästa utanför den engelskspråkiga världen.

klar

Artikellänk är kopierad

Svenskar är återigen bäst i världen på engelska bland alla länder där det inte är förstaspråk.

Education first, EF, heter språkföretaget som genomför rankingen av människors kunskaper i engelska i länder där det inte är förstaspråk. Förra året var det Danmark som rankades högst, men nu har Sverige åter intagit förstaplatsen, rapporterar The local.

Över 900 000 vuxna språkstudenter från 70 länder världen över har testats, och Sverige rankades högst med en genomsnittspoäng på 70,94 av 100, före Nederländerna som kom in på 70,58 poäng. Danmark, Norge och Finland placerade sig på tredje-femte plats, och totalt hamnade nio länder inom den högsta uppnåbara språknivån – väldigt hög.

►LÄS MER: Alla borde lära sig tyska – ett fantastiskt språk

Men det är inte fråga om att Danmark och blivit sämre, säger EF:s VD, Christen Bagger, till The local.

– Självklart är det lite nationell stolthet inblandat. Men egentligen så föll inte Danmark, de blev bara slagna. Danmark har faktiskt ökat marginellt, men det är bara det att Sverige presterar bättre, säger han.

Studien kopplade även ländernas höga engelskkunskaper till framgång inom till exempel forskning och export.

”Förmågan att lära sig från andras forskning, att delta vid internationella konferenser, publicera i ledande journaler, och samarbeta med multinationella forskarlag är beroende av utmärkt engelska”, står det i rapporten.

►LÄS MER: Google avslöjar engelska glosorna som svenskarna behöver hjälp med

De högst rankade länderna i Europa.
De högst rankade länderna i Europa.Foto: EF
klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro