ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskar bäst på sopor

Katarina Arnstad Elmblad · 16 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Peter Persson lämnar in sopor på återvinningsstationen vid Bromma flygplats

Peter Persson lämnar in sopor på återvinningsstationen vid Bromma flygplats Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: SCANPIX

Svenskarna är bland de bästa i världen på elektronikåtervinning. 2007 lämnade vi in över ofattbara 1,2 miljoner ton elektro­nik­­­­­av­fall där bland annat de kvicksilver­alstrande lågenergilam­porna ingår.Varje svensk materialåtervinner 230 kilo avfall om året.– Vi har ett väldigt miljötänk inbyggt Sverige redan från barnsben. Svenskarna vet att man inte slänger cocacolaburkar och sådant i skogen, säger Ulrika Eliason, informationschef på Elkretsen.I dag måste giftiga lågenergilampor och glödlampor lämnas på respektive kommuns återvinningscentral. Adresser och telefonnummer till centralerna finns på kommunens hemsida.Ulrika Eliason tycker att man i framtiden skulle kunna lämna ljuskällor även på andra insamlingsstationer för att underlätta för konsumenten.– Man borde kunna bygga ut nätet så att det blir mer finmaskigt. Det kanske är rimligt att man ska kunna lämna fler produkter där man lämnar tidningspapper till exempel, säger hon.På tio år har avfallet som vi lämnar till soptippen minskat med 80 procent, avfall som istället lämnas för återvinning.

Detta applåderas av Naturvårdsverket.– Vi är duktiga på att sopsortera avfall och vi är duktiga på att undvika att lägga avfallet på soptippen, säger Gunnar Fredriksson, chef för enheten för produkter och avfall på Naturvårdsverket.

3 saker du inte visste att du borde återvinna

1. VärmeljusbehållareVarje svensk förbrukar i genomsnitt 33 värmeljus per år. Behållarna åter­vinns som metall. Återvinningen sparar tusen ton koldioxid.

2. Rullar i hemmetPappersrullen i toa- och hushållsrullen sorterar du som pappersförpackningar på återvinnings­stationen.

3. MetallkapsylerOm alla kapsyler i Sverige lämnas till återvinning, kan nytt stål framställas till 2 200 Volvo C 30.

Källa: www.avfallsverige.se

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Arnstad Elmblad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro