ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskar drabbade i stort utbrott av denguefeber

Aron Andersson · 28 Jan 2014
Uppdaterad 28 Jan 2014
Thailandsresenärerna Tommy, 67, och Inger, 61, fick båda denguefeber.

Thailandsresenärerna Tommy, 67, och Inger, 61, fick båda denguefeber. Foto: Tomas Reavill/privat


Nära 150 000 fall av denguefeber rapporterades i Thailand förra året. Och antalet drabbade svenskar stiger. Det är säkrare att åka vid torrt väder”, säger en expert.

klar

Artikellänk är kopierad

142 svenskar smittades av denguefeber förra året. Det är en stor ökning sedan 2009.
142 svenskar smittades av denguefeber förra året. Det är en stor ökning sedan 2009.Foto: Thomas Reavill/Alamy

Enligt lokala källor har Thailand drabbats av det värsta utbrottet av denguefeber på 20 år. Även antalet smittade svenskar har stigit. Under 2013 smittades 142 svenskar i Thailand, jämfört med 100 året före.

– Det kan bero på att det finns mycket mygg som är smittade med dengueviruset, säger Marika Hjertqvist, epidemilog på Folkhälsomyndigheten.

Den som blir biten riskerar att drabbas, men det är väldigt individuellt hur allvarliga följderna blir.

– En del märker det inte alls, andra får influensaliknande symptom med ont i kroppen. Men det man bör vara rädd för är att få blödningar, då blir man rejält sjuk och behöver intensivvård. Det är en väldigt liten andel det gäller, som redan är svaga i grund.

Magnus Svensson är en av de svenskar som drabbats, när han nyligen var på semester i Thailand med sin flickvän, Malin Bondesson. Han vårdas just nu på Huddinge sjukhus.

– Han är en kille på nästan två meter, jag har aldrig sett honom så sjuk. Han hade frossa och fruktansvärd huvudvärk. Man är orolig som anhörig eftersom febern inte går ner, säger Malin Bondesson till Metro.

Hon känner flera som drabbats, varav en bekant drabbades så allvarligt att han dog under förra året.

– Han dog i november. Han var 48 år och hade dåligt hjärta och diabetes. Organen slogs ut och sedan låg han i koma i 12 dagar innan han dog. Han fick en hjärnblödning.

Enligt Marika Hjertqvist på Folkhälsomyndigheten var den värsta perioden med dengueutbrott i somras och minskade något i höstas.

Både Tommy och Inger fick denguefeber

Thailandsresenärerna Tommy, 67, och Inger, 61, fick båda denguefeber där. Men de skulle gärna åka tillbaka direkt.

– Jag har varit i Thailand över 30 gånger. Myggbiten blir du alltid, min fru blir det varje gång. Det är små, små myggor som inte syns eller hörs. Men denguemyggan är i samma storlek som våra svenska mygg. Och den hörs, säger Tommy Karlén, 67.

Han och hans fru har ett hus på Thailand och i november förra året fick båda två denguefeber.

– Min fru fick först feber, och efter fem-sex dagar tyckte vi inte att det kändes bra och bestämde oss för att åka till en läkare.

Den lokala läkaren tyckte de borde uppsöka sjukhus om febern inte gick över och dagen efter tog de en taxi till Phuket. Resan tog fem timmar.

– De tog blodprov och skickade i väg för analys. En timme senare kom svaret: ”ni har det båda två”, säger Tommy Karlén.

Även om båda hade feber, huvudvärk och ont i leder och rygg i flera dagar menar han att de drabbades av en lindrig variant. Och han är inte rädd för att återvända.

– Jag skulle åka i morgon om jag var ledig.

LÄS MER: Rekordmånga sjuka på resan

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro