ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskar fast i Gaza

metro · 5 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt UD är det cirka 20 svenskar som befinner sig i Gaza. Bland dem finns den 50-årige läkaren Yossuf Abo Mery, hans 37-årige gravida fru Kefah och deras fyra barn. Familjen reste från Växjö till Gaza i början av december för att hälsa på en sjuk släkting. Men just nu är de fast i Deir al-Balah, 15 kilometer sydväst om Gaza stad, skriver Aftonbladet.

Bomberna har fallit bara några hundra meter från deras hus.

- Vi har ingen elektricitet. Vi har inget vatten och ingen mat, säger Yossuf till tidningen.

Barnen Dina, 20, Daliah, 15, Saed, 13, och Maja, 2, mår dåligt.

- Jag är skiträdd. Snälla, snälla, hjälp oss härifrån, säger Saed.

- Det är bomber överallt, vi kan inte sova på kvällen. Mina syrror gråter, fortsätter han.

Expressen har talat med Omar Yousuf Al Tawil, som till vardags arbetar inom hemtjänsten i Stockholm men som nu är fast i Gaza.

- Jag vill bara hem till Sverige, säger han.

Ungefär hälften av de svenskar som befinner sig i Gaza har hört av sig till Sveriges generalkonsulat i Jerusalem och bett om hjälp att få lämna området så fort som möjligt. Deras önskemål har förts vidare till EU:s ordförandeland Tjeckien, som samordnar de enskilda EU-ländernas önskemål om sina medborgare i Gaza och håller i kontakterna med de israeliska myndigheterna.

På måndagsmorgonen uppgav André Mkandawire på UD:s presstjänst att de tjeckiska ansträngningarna fortsätter men att det var oklart vad de lett till.

- Du får återkomma senare under dagen.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro