ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskar kör Europas miljöfarligaste bilar

Johan Darin · 10 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

MILJÖ. Svenska bilister släpper ut mest koldioxid i hela EU. Det visar en undersökning av Naturvårdsverket, konsumentverket och Vägverket. De största skurkarna är män. – Vi har märkt att kvinnor registrerar små och bränslesnåla bilar. För män är det andra faktorer som spelar in, till exempel storlek och styrka, säger Kjell Andersson, chef på Naturvårdsverkets trafik – och energienhet.

Så kallade Suvar är de största miljöskurkarna. De är soppaslukande statussymboler som män verkar gilla och orsaken till att svenskarna kör de bensintörstigaste bilarna i EU. – Det är svårt att förändra folks inställning till bilar, säger Kjell Andersson.Undersökningen visar att Sverige ligger 20 procent över EU-snittet när det gäller koldioxidutsläpp. EU har också ett mål för utsläpp på 120 gram koldioxid per kilometer. Idag släpper de svenska bilisterna ut 189 gram per kilometer. – Folk måste titta på vad de kan göra själva. Du behöver inte gå ner i storleksklass för att hitta en bil som släpper ut mindre. Det gäller att se på bränsleeffektiviteten, säger Kjell Andersson.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Darin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro