ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskar på plats när det hände

Metro-TT · 16 Apr 2013
Uppdaterad 16 Apr 2013

Henrik Dahlström från Kristianstad hade just gått i mål när explosionerna inträffade i målområdet. Han var bara minuter ifrån att själv drabbas

klar

Artikellänk är kopierad

– Vad är det som händer? Det hörs sirener överallt. Det är kaos här. Berätta vad ni vet, säger han när Metro når honom på telefon.

Han befinner sig på sitt hotell cirka 500 meter från målområdet där explosionerna inträffade.

– Det är kallt här i Boston så när jag hade gått i mål började jag gå mot hotellet nästan med en gång. Jag ville hem snabbt och det var nog tur. Jag hörde inga explosioner men på vägen hem kom det brandbilar från alla håll, berättar han för Metro.

Svenska ambassaden i Washington hade under natten inga uppgifter om att svenskar skulle ha skadats i bombdåden.

Enligt Boston Marathons hemsida finns 68 löpare registrerade från Sverige.  12 av de 68 svenskregistrerade löparna har inte fått sin halvtid noterad på hemsidan. 

Elin Goude Öhgren var en av de 68 anmälda svenskarna. Hon hade precis nått målet och var på väg bort från målområdet med sin man Robert Goude och ettårige sonen Wilmer när någonting exploderade.

– Jag hade mött upp min man och min son i en park som ligger 300-400 meter ifrån. Då hörde vi en smäll och såg att brandbilarna började komma, säger hon till TT.

– Hade jag sprungit lite långsammare så hade det inte slutat så bra som det här gjorde. Min man och son stod precis på trottoaren där de sprängde den sista bomben. De stod där vid flaggorna.

En annan av svenskarna som blev vittne till kaoset efter explosionerna var Olof Dallner. En timme efter att han sprungit i mål åt han brunch med sin amerikanska flickvän och några vänner.

– Jag hann beställa en öl och dricka ett par klunkar. Sedan kom första smällen. Jag förstod direkt att det inte var inte olycka. Sedan kom den andra smällen, precis runt hörnet från oss. Den var väldigt stark. Då bröt paniken ut, berättar han för TT:s utsända.

Gästerna började klättra på varandra i desperata försök att ta sig ut från uteserveringen. Olof Dallner tog sin flickvän i handen och försökte ropa till folk att inte få panik.

– Vi tar oss ut från uteserveringen och tittar runt hörnet, det bara väller fram rök. Jag ser folk med skärsår. Väldigt många fönster gick sönder och vi såg folk nära oss som var uppskurna av glas, säger han.

– En av mina polare kom fram tidigare än jag, väldigt nära explosionerna. Han sade att det var väldigt mycket blod och kroppsdelar, säger Olof Dallner.

Rasmus Goksör bor bara några kvarter från explosionsplatsen. Han var på väg till matbutiken när bomberna exploderade.

– Jag hörde inget. Utan helt plötsligt ser jag bara folk springa mot mig, de skriker och gråter.

Han frågade någon av dem vad som hänt och sprang sedan tillbaka till sin lägenhet.

– Jag visste inte om det var fler bomber som skulle smälla. Det enda jag tänkte var på min fru och att ta mig därifrån.

– Det är så oerhört nära det sprängdes, det är bara tre kvarter från där jag bor. Jag går där varje dag, säger Rasmus Goksör.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro-TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro