ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskar: Roligare att ge än få julklappar

Peter Lindholm · 24 Nov 2012
Uppdaterad 24 Nov 2012
- Det är roligare att ge, säger Amanda. - Hellre ge, det är roligt att se barnen bli glada säger Joel. 

- Det är roligare att ge, säger Amanda. - Hellre ge, det är roligt att se barnen bli glada säger Joel.  Foto: Henry Lind


Det är saligare att giva än att taga – eller nästan alla vill vara tomte. En undersökning från Svensk handel visar att de flesta tycker det är roligare att ge än få julklappar.

klar

Artikellänk är kopierad

Uttrycket ”Det är saligare att giva än att taga”, myntades enligt Bibeln av Jesus. Och det är kanske det mest religiösa inslaget i inför jul.

Enligt en konsumentundersökning som Svensk handel gjort bland 1 021 svenskar, i åldrarna 15-80 år, tycker bara 10 procent att det är roligare att få julklappar. 35 procent tycker det är lika och roligt att ge som att få, medan hälften tycker är roligare att ge bort julklappar. 

Detta återspeglas också i önskelistorna. De allra flesta (26 procent), framför allt äldre, önskar sig – ingenting. Och var fjärde (24 procent), särskilt yngre, är uppenbarligen trötta på trista, fula och felaktiga julklappar eftersom de helst av allt vill ha pengar i paketet.

Själva julhandeln upplevs som mindre fröjdefull av många. Var tredje har svårt att komma på bra julklappar, 18 procent är stressade, 12 procent känner tvång och var tionde får ångest.

Men 29 procent känner glädje eller tycker det roligt att handla julklappar. Var fjärde tycker till och med att det är stämningsfullt.

En enkät bland handlarna, medlemmar hos Svensk handel, visar också att det är  mammorna som är handlarrnas favortiter.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro