ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskar själva men inte ensamma

Madeleine Korneliusson · 29 Jan 2013
Uppdaterad 29 Jan 2013
Svenskar själva men inte ensamma Malin Lange, 26, från Göteborg trivs med att bo själv. – Sedan finns det dagar då man önskar att någon annan kunde ha diskat åt en någon gång.

Svenskar själva men inte ensamma Malin Lange, 26, från Göteborg trivs med att bo själv. – Sedan finns det dagar då man önskar att någon annan kunde ha diskat åt en någon gång. Foto: Lena Garnold


Sverige har flest ensamhushåll i Europa. Men det betyder inte att vi i högre grad känner oss ensamma – snarare tvärtom.

klar

Artikellänk är kopierad

Nära vartannat hushåll i Sverige är ett ensamhushåll, och flest finns i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Lars Tornstam, professor i sociologi, har undersökt hur ensamma svenskarna känner sig nu jämfört med för drygt 20 år sedan. Trots fler ensamhushåll visar resultatet att vi känner oss mindre ensamma än för 20 år sedan.

– Men tvärt emot vad man kan tro så har ensamhetskänslor inte så mycket med boendet eller umgänget att göra. Det handlar främst om ålder. Paradoxalt nog är det 30-åringar med ett stort socialt nätverk som upplever mest ensamhetskänslor, inte äldre människor.

Lars Tornstam menar att det är en vanlig missuppfattning att man skulle vara mindre ensam i länder där man ofta bor i stora familjer, som till exempel runt Medelhavet.

– Ju högre upp mot Norden man kommer, desto lägre grad av ensamhetstal visar sig. Tvingas man till sammanboende så kan det skapa känslor av ensamhet och ofrihet.

Själv tror Lars Tornstam att de minskande ensamhetskänslorna i Sverige beror på dagens sociala medier. 

– Genom dem kan man vara ensamboende och samtidigt ha ett stort kontaktnät runt hela jorden.

En som är nöjd med sitt boende är Malin Lange, 26, från Göteborg. Hon har bott ensam i 2,5 år och ser i stort sett bara fördelar med att bo själv. 

– Man får välja när man vill ha sällskap och inte och det är alltid ens egna regler som gäller.

Malin upplever också att hon oftare umgås med vänner då hon bor ensam.

– Jag har blivit duktigare på att bjuda hem folk till mig. Kanske eftersom jag vet att jag måste anstränga mig för att träffa vänner.

klar

Artikellänk är kopierad

Madeleine Korneliusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro