ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskar snattar – så in i Norden

metro · 18 Okt 2011
Uppdaterad 18 Okt 2011

Svinnet kostade 6,4 miljarder förra året. Det är mer än i våra grannländer. Sämst i klassen”.

klar

Artikellänk är kopierad

Bland svenska tjuvars favoritstöldgods hamnar oxfiléöverst på listan. Observera att bilden är arrangerad.
Bland svenska tjuvars favoritstöldgods hamnar oxfiléöverst på listan. Observera att bilden är arrangerad.Foto: Klara Leo

Efter en tillfällig minskning har stölderna och snatterierna i den svenska detaljhandeln tagit ny fart. Under det senaste året beräknas svinnet i Sveriges butiker ha kostat 6,4 miljarder kronor vilket är en ökning med 8,5 procent jämfört med året innan. Siffran är inte bara den högsta sedan 2007 – den placerar även Sverige i topp bland de nordiska grannländerna, enligt den internationella mätningen ”Global retail theft barometer study” som gjorts på uppdrag av säkerhetsföretaget Checkpoint Systems. – Det man kan konstatera är att vi är sämst i klassen och det är ju lite oroväckande, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel. Bland tjuvarnas favorit­stöldgods är det oxfilé, kosmetika och hemelektronik som står högst upp på listan. Men det är inte bara handlarna som drabbas av svinnet. Även konsumenterna påverkas i form av höjda priser – i snitt 779 kronor. – Det går i vågor och beror lite på om det är organiserat eller bara tillfället som gjort tjuven. Men kött och kosmetika är det vi har mest problem med och i flertalet fall handlar det om organiserade stöldligor som tagit upp beställningar och säljer varorna vidare, säger Per Geijer. Enligt Icahandlaren Mats Larsson, som driver Ica-Maxi vid Lindhagensplan i Stockholm, är butiksstölderna ett så stort problem för vissa butiker att de äter upp vinsten. – Man kan inte lägga ut något som är stöldbegärligt längre utan måste låsa in det mesta. Men det är samtidigt väldigt tråkigt att man inte kan exponera varorna för kunderna som man vill, säger Mats Larsson.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro