ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskar stoppar nätbedragarna

Elisabeth Braw · 27 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Säkerhetsfrågorna till lösenord är lättknäckta för bedragarna. 

Säkerhetsfrågorna till lösenord är lättknäckta för bedragarna. 


klar

Artikellänk är kopierad

Lösenordens ­säkerhets­frågor är lätta att knäcka.Nu har två svenska forskare i USA utvecklat ett system som ska överlista bedragarna.För den som har glömt sitt lösenord har webbsajter säkerhetsfrågor. Man fyller i dem när man registrerar sig, och svarar man rätt får man tillbaka ­lösen­ordet.– Problemet är att frågorna inte är tillräckligt unika. I många fall baseras de på information som går att ta reda på om en person, till exempel deras födelseort. Ett annat problem med denna typ av frågor är att man måste ange svaren exakt, och att det inte alltid är så lätt, förklarar Erik Stolterman, datavetenskapsprofessor på Indiana University i USA.I ett experiment kom hans forskargrupp åt 15 procent av Texasbornas mammors flicknamn.Stolterman och hans kollega Markus Jakobsson, expert på internetbedrägerier och ny chefsforskare på Palo Alto Research Center i Silicon Valley, har i stället kommit på en metod som är både säkrare och lättare: folk får svara ja och nej på frågor om vad de gillar och ogillar.– Folk vet verkligen om de tycker om något eller ej, medan förbrytare bara kan gissa, och då är det inte meningsfullt att försöka, förklarar Markus Jakobsson.Användaren får 100 alternativ som ”gillar du sushi?”, ”gillar du tennis på tv?” och ”gillar du reggae?” och väljer minst tolv frågor som han eller hon har starka åsikter om.Ett av världens största finansiella företag, som har plågats av internetbedrägerier, testar nu metoden. Lanseringen sköts av Jakobssons företag, Raven White.– Vi tror att vi kan erövra världen med detta, säger han.

Bedrägeri på internet ökar

Eftersom många bedrägerier aldrig upptäcks eller rapporteras saknas exakt statistik, men år 2006 anmälde över 207 000 amerikaner till statliga Internet Crime Complaint Center att de hade utsatts för internetbedrägerier, en tunsenprocentig ökning från år 2000. I Sverige anmäldes förra året 5 746 internetbedrägerier till polisen, en ökning från 1 510 året innan, när det infördes en särskild kod för dem i den svenska brottsregist­reringen.– Siffran visar att fenomenet existerar, men inte omfattningen. Mörkertalet är antagligen enormt. Folk anmäler inte att de blivit blåsta på några hundralappar. Bedragarna visar stor kompetens när det gäller att se till så att offren inte ska gå till polisen och göra anmälan, säger Anders Ahlqvist, kriminalkommissarie på Rikskriminalpolisens IT-brottssektion.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro