ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskar tar betalt i virtuellt Kina

Ola Jacobsen & Aron Andersson · 31 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Demokrati hjälper virtuell diktatur? Det virtuella Kina skapas med svensk hjälp. Bilden är ur Entropia universe. 

Demokrati hjälper virtuell diktatur? Det virtuella Kina skapas med svensk hjälp. Bilden är ur Entropia universe. 


klar

Artikellänk är kopierad

VIRTUELLT. Två svenska företag ska bygga upp Kinas nya virtuella värld och handelsplats, Beijing Cyber Recreation District, CRD. Det virtuella Kina skapas inom svenskutvecklade Entropia Universe.

Mindark PE heter företaget bakom Entropia Universe och de har i dag ungefär 650 000 användare. När den kinesiska världen lanseras i mitten av nästa år hoppas de på en stor skara nya användare.

•• Vad kommer att finnas i det virtuella Kina?– Framför allt kommer det finnas saker utmärkande för den kinesiska kulturen och därtill kommer handeln.

Internetbetalningsföretaget Paynova ska med sitt kontobaserade betalningssystem stå för handeln i den virtuella världen.

– Reglerna där är många och ändras ofta. De är implicita och kräver mycket kunskap för att kunna tolkas. Eftersom CRD är till hälften ägt av den kinesiska staten har de bra kontakter, säger Karl Alberts, marknadschef på Paynova.

••Hur påverkas ni av att Kina är en diktatur?– Det finns så klart många synpunkter om vad som är passande. Porr och spel om pengar är ju helt uteslutet.

•• Kommer även den virtuella världen att vara en diktatur?– Nja, inte direkt. Men självklart kommer myndigheterna att finnas även där och ha en viss kontroll över innehållet eftersom de har sanktionerat det hela.Han beskriver sitt företag som en bank som kan hantera både konventionella och virtuella valutor.

•• Vad betyder det här för er?– De har en stark vision 50 år framåt i tiden. De som arbetar med CRD har tidigare suttit och planerat stålverk i Kina 20 år framåt i tiden. Kina är speciellt för att de kan bestämma att nu måste göra på det här viset – och så blir det så. Det är en väldigt speciell marknad, säger Karl Alberts.

CRD är grundat på den kinesiska regeringens uppdrag för att utveckla e-handeln. Den kinesiska marknaden för elektroniska betalningar förväntas öka till 280 miljarder under 2010. 800 miljoner kinesiska betalkort ska anslutas till CRD. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen & Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro