ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskar twittrar mer än amerikaner

Josefin Svenberg · 7 Nov 2013
Uppdaterad 7 Nov 2013

Nästan var femte svensk använder Twitter, enligt en ny rapport. Det är en fördubbling på bara två år och mest aktiva är de yngsta.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Isabel Svensson

En ny undersökning bland amerikanska medborgare visar att 16 procent använder Twitter. I USA är Twitteranvändarna både yngre, mer mobila och mer välutbildade än de som använder Facebook, enligt rapporten från Pew Research Center.

Den kommande rapporten ”Svenskarna och internet 2013” från Punkt SE visar att det även här är de yngre som är mest aktiva på Twitter – en tredjedel i åldern 12 till 25 år besöker sajten åtminstone ibland.

Sett över hela befolkningen är andelen 17 procent, det vill säga en procentenhet mer än i USA. I fjol var det elva procent av svenskarna som använde Twitter och året dessförinnan åtta procent.

– Ökningen beror nog till stor del på att Twitter syns så mycket i media. Tidningar lyfter upp citat från Twitter och i tv-program pushar man för att tittarna ska interagera med dem i rutan via Twitter, säger Sophia Sundberg, föreläsare och författare som skrivit nyutgivna ”#Twitterboken”.

– Och folk drar folk. När någon upptäcker fördelarna med Twitter och pratar om det så smittar det av sig på omgivningen, menar Sophia Sundberg.

Svenskarna använder främst Twitter för att upprätthålla kontakter. Men ju äldre man blir desto större roll spelar hobby och intressen för twittrandet. I åldern 16 till 25 år är det även vanligt att uttrycka åsikter om aktuella frågor, och bland de något äldre (26 till 35 år) har Twitter ofta en funktion i arbetslivet.

Rapporten ”Svenskarna och internet 2013” presenteras i sin helhet i samband med Internetdagarna i slutet av november.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro