ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskarna bäst i världen – på att återvinna elektronik

Viktor Bendz · 21 Feb 2012
Uppdaterad 21 Feb 2012

Svenskarna är bäst i världen på att återvinna sin gamla elektronik. Men i Stockholm är det inte läge att vara lika stolta – stockholmarna är sämst i hela landet.

klar

Artikellänk är kopierad

16,27 kilo elektronik per invånare och år. Det är riksgenomsnittet i Sverige – och mest i världen. 

Förvånansvärt är att Stockholm, där Miljöpartiet har sitt starkaste fäste, är sämst i landet och ”bara” återvann 13,6 kilo förra året. Mönstret går igen i Malmö och Göteborg.

– Generellt avviker storstäderna negativt och jag vet inte varför. En gissning är att närheten till återvinningscentralerna påverkar, säger Ulrika Eliasson, informations- och marknadschef på El-kretsen, som sammanställt statistiken.

Trots sämre siffror för stockholmarna står de sig starkt i jämförelse med resten av Europa. 

EU:s riktlinjer är att unionens medborgare ska återvinna fyra kilo per person, den siffran fyrdubblar Sverige. 

– Vi tror att svenskarna har en hög ansvarskänsla och tror att även det lilla kan göra skillnad i förlängningen, säger Ulrika Eliasson.

Fastän resultatet är imponerande finns det fortfarande områden att förbättra. En viktig del är att förkorta tiden som bland annat trasiga mobiler ligger i byrålådan.

– Korta ner tiden så att produkterna kan material-återvinnas och på så sätt göra nytta i sina nya liv, säger Ulrika Eliasson.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Bendz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro