ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskarna blir allt mer positiva till OS 2026

Anton Gustafsson · 13 Jun 2019
Uppdaterad 13 Jun 2019

Foto: TT


Enligt en undersökning från Novus är nu fler svenskar positiva än negativa till att Sverige ska arrangera vinter-OS 2026. Men stödet är fortfarande betydligt lägre än i Italien, som är Sveriges konkurrent om OS.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 24 juli ska Internationella olympiska kommitténs (IOK) delegater rösta om det blir Stockholm/Åre eller Milano/Cortina som får arrangera vinter-OS 2026.

Enligt en ny mätning från Novus är i dag 47 procent av svenskarna positiva till att Sverige ska arrangera OS. 41 procent är fortfarande negativa och 12 procent svarade ”vet ej”, rapporterar Sveriges radio.

Rejäl omsvängning

När Novus senast gjorde en liknande mätning, för 15 månader sedan, var en majoritet negativa till OS på svensk mark. Då svarade hela 53 procent att de var negativa medan 34 procent var positivt inställda.

Italien är det land som konkurrerar med Sverige om att få ett OS på hemmaplan. Och även om svenskarna sakta men säkert verkar bli mer positiva till tanken på ett svenskt arrangemang är det långt kvar till italienarnas entusiasm när det gäller OS. Där säger nämligen 80 procent av befolkningen att de gärna ser ett OS i Milano och Cortina, som skulle bli arrangörsstäderna om Italien vinner omröstningen.

– Vi har blivit bättre, men det är ju så här i Sverige. Vi går ju aldrig in för någonting till 80 procent, men sedan när vi väl ska genomföra det, då går vi in för det, säger Gunilla Lindberg, generalsekreterare på SOK och ledamot av den högsta ledningen i Internationella olympiska kommittén, till SR.

Enligt Gunilla Lindberg kan opinionen ha inverkan på hur IOK-delegaterna röstar.

– De tittar på alla områden, men det här är ju en sak där vi måste förbättra oss, säger hon till Radiosporten.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro