ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskarna gjorde kortköp för 500 miljarder

Josefin Svenberg · 27 Jan 2014
Uppdaterad 28 Jan 2014
Hur små belopp betalar du med kort? – Jag brukar ta ut kontanter till mindre köp, då har jag mer koll på mina pengar. Men om det är stora köp, t ex kläder, då använder jag mitt kort. Fast jag är så dålig på att komma ihåg koder, haha, säger Linnéa Sjöblom, 23, Hornstull, butiksbiträde.

Hur små belopp betalar du med kort? – Jag brukar ta ut kontanter till mindre köp, då har jag mer koll på mina pengar. Men om det är stora köp, t ex kläder, då använder jag mitt kort. Fast jag är så dålig på att komma ihåg koder, haha, säger Linnéa Sjöblom, 23, Hornstull, butiksbiträde. Foto: Gustav Hugosson


Det kontantlösa samhället” är en riktig vattendelare i debatten. Men statistiken visar svart på vitt att svenskarna använder betalkort i allt större utsträckning.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur små belopp betalar du med kort? – Alla köp betalar jag med kort! Det är så smidigt med kort och det känns tryggt att betala med, säger Lars Östlie, 26, Stockholm, student.
Hur små belopp betalar du med kort? – Alla köp betalar jag med kort! Det är så smidigt med kort och det känns tryggt att betala med, säger Lars Östlie, 26, Stockholm, student.Foto: Gustav Hugosson
Hur små belopp betalar du med kort?
  – Jag betalar allt med kort, stort som smått. Nu för tiden har jag aldrig kontanter på mig, säger Kari Svangstu, 25, Stockholm, student.
Hur små belopp betalar du med kort? – Jag betalar allt med kort, stort som smått. Nu för tiden har jag aldrig kontanter på mig, säger Kari Svangstu, 25, Stockholm, student.Foto: Gustav Hugosson

En ny rapport visar att svenskarna gjorde kortköp för 500 miljarder kronor under 2013. I antal handlar det om 4,3 miljoner kortbetalningar – per dag.

Jämfört med det europeiska genomsnittet betalar svenskarna med kort nästan fyra gånger oftare. Det är bara i Danmark som man i ännu större utsträckning än i Sverige tar fram ett plastkort istället för sedlar ur plånboken.

– Vi har en hög kortacceptans i Sverige och idag tar man nästan för givet att man kan betala med kort överallt utan att behöva betala extra för det. Så ser det inte ut i övriga Europa. Personer som reser hit blir ofta överraskade över att man knappt behöver ta ut kontanter, säger Christina Lind, Sverigechef för Visa Europe som står bakom rapporten.

– Allt fler har inte ens kontanter i plånboken längre. Och vissa företag har slutat acceptera kontanter av olika skäl. Så Sverige ligger verkligen i framkant av kortutvecklingen.

Tidigare undersökningar har visat att bekvämligheten och tilltron till betalkort också är två faktorer till att svenskar gärna använder kort, enligt Lind.

En trend i årets rapport är beloppen vi betalar med kort blir allt mindre. I Sverige är det genomsnittliga kortköpet drygt 317 kronor, jämfört med övriga Europa där motsvarande siffra är 432 kronor.

– Det är troligtvis ett resultat av svenskarnas växande vana att handla med kort tillsammans med förbudet mot kortavgifter i handeln som infördes 2010. I dag är det vanligt att betala ett paket tuggummi för tio kronor med kort – så såg det inte ut för bara några år sedan, säger Christina Lind.

Visa Europes rapport ”Annual Results” visar även att antalet kort har minskat med sex procent. Eftersom kortbetalningarna samtidigt ökar tros orsaken vara att de flesta vill ha färre kort i plånboken.

LÄS ÄVEN:Banker tjänar miljarder på avgifter för betalkort

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro