ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskarna: Låt fotbollslagen betala för stöket

Joel Linde · 6 Okt 2015
Uppdaterad 6 Okt 2015
Poliser efter matchen mellan Hammarby och AIK den 27 september.

Poliser efter matchen mellan Hammarby och AIK den 27 september. Foto: Maja Suslin/TT


Tre fjärdedelar av svenskarna menar att de allsvenska fotbollsklubbarna är ansvariga för sina supporters agerande i samband med match, visar en ny undersökning som Yougov har genomfört.

klar

Artikellänk är kopierad

Debatten om supporterkultur, läktarvåld och skadegörelse i samband med allsvenska fotbollsmatcher blossade upp på nytt efter förra helgens derby mellan AIK och Hammarby där AIK-supportrar ropade ”Låt han dö” när en Hammarbyspelare låg medvetslös på plan och omhändertogs av ambulanspersonal.

Med anledning av händelsen har Yougov genomfört en undersökning för att ta reda på vilket ansvar svenska folket tycker att de allsvenska fotbollsklubbarna har för sina supporters agerande i samband med matcherna. Hela 76 procent av de tillfrågade anser att fotbollsklubben är helt eller delvis ansvarig.

– Ur ett rättsligt perspektiv har vi ansvar för det som händer i samband med den offentliga tillställningen, i vårt fall det som händer inne på arenan i samband med match. Klubbarna, arenaägarna och polisen har de senaste 10 åren utvecklat ett samarbete som fått till följd att antalet ordningsstörningar inne på arenorna har minskat drastiskt. Fotbollsklubbarna har lagt ner stora resurser för att få till den här positiva utvecklingen. Ur det perspektivet tar vi verkligen vårt ansvar, säger Hammarbys VD Henrik Kindlund.

►LÄS MER: Broderns rörande text: "Klacken önskar vår älskade Erik död"

Pyroteknik är något som har orsakat flera långa matchavbrott och böter för klubbarna. På det området är det dock svårt att komma längre inom ramarna för dagens lagstiftning gällande visitation, straffskala och kameraövervakning, menar Henrik Kindlund.

Enligt Yougov-undersökningen tycker 44 procent att klubbarna bär ekonomiskt ansvar för händelser som sker utanför arenan i samband med matcher. Men det håller inte Henrik Kindlund med om.

– Rent rättsligt har vi varken ansvar eller befogenheter i det offentliga rummet. Däremot samarbetar vi med polisen och SL för att skapa så bra lösningar som möjligt, säger han.

– Vi tar ansvar och vi lägger väldigt mycket tid och pengar på att skapa en så bra miljö som möjligt. Att klubbarna sen har såväl grupperingar som enskilda individer som väljer att begå brott eller bete sig illa är något som vi tar fullständigt avstånd från. Någonstans måste dock individen avkrävas ett ansvar för sitt beteende.

Metro har sökt AIK:s VD Mikael Ahlerup för en kommentar.

►LÄS MER: Vi måste stoppa våldet mot biobesökare

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro