ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskarna litar inte på experterna

Anders Göransson · 18 Maj 2011
Uppdaterad 18 Maj 2011
Leonor Munoz, 28, makeupartist, Bromma, och Masih Hosseini, 45, hudterapeut, Järfälla: – Man litar på sig själv, säger Leonor. Det är vi som lever i verkligheten. Jag märker att det går trögt att sälja smink. — Jag är försiktig med shopping och jag måste jobba extra för att få pengarna att räcka, säger Masih.

Leonor Munoz, 28, makeupartist, Bromma, och Masih Hosseini, 45, hudterapeut, Järfälla: – Man litar på sig själv, säger Leonor. Det är vi som lever i verkligheten. Jag märker att det går trögt att sälja smink. — Jag är försiktig med shopping och jag måste jobba extra för att få pengarna att räcka, säger Masih. Foto: Lotta Bergseth


klar

Artikellänk är kopierad

Medan experterna fortsätter att jubla över den svenska ekonomin börjar folk på gatan att dra öronen åt sig. Flera färska undersökningar, bland annat från Svenskt Kvalitetsindex och Konjunkturinstitutet, visar att hushållens tilltro till den ekonomiska utvecklingen är på väg att vika.

Ett tecken på oron är försämrad utveckling i detaljhandeln den senaste tiden. Stigande boräntor och höga energiräkningarna är troliga orsaker, enligt Andreas Jonsson, makroekonom på Nordea. – Man har fått betala el i stället för att köpa platt-tv de senaste månaderna. Det är en inbromsning, men vi har en fortsatt optimistisk syn på hushållens ekonomi. Både inkomsterna och förmögenhetssituationen utvecklas bra. Så vi är egentligen inte oroade, säger han.

Hushållen känner även en ökande oro för Sveriges ekonomi – något som går stick i stäv med ekonomernas prognoser. –  Där har de faktiskt fel. Svensk ekonomi fortsätter att överraska positivt. Industriproduktionen går starkt, liksom exporten. De offentliga finanserna är jättestarka och antalet sysselsatta är redan högre än det var före krisen.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist tycker också att hushållens vacklande framtidstro är lite märklig. – Det finns goda skäl för hushållen att vara ganska optimistiska. Inte minst för att det sker en så tydlig förbättring på arbetsmarknaden. Det borde för många hushåll vara den helt dominerande faktorn för framtiden och tryggheten. Han tror att oron för skuldkrisen i Europa spelar in, men menar att Sverige är väl rustat. – Jag lyssnar på vad hushållen säger, för som kollektiv är de ofta väldigt kloka. Men jag tycker nog att de just nu är lite för pessimistiska.

Tron på bättre ekonomi minskar kraftigt

Svenskarnas tro på den allmänna ekonomin har minskat kraftigt de senaste tre månaderna, enligt den senaste undersökningen från Svenskt Kvalitetsindex, SKI. Även framtidstron vad gäller den egna ekonomin sjunker, men inte lika mycket.

Indextalet för synen på den allmänna ekonomin har rasat till 45,7, att jämföra med 51,8 förra kvartalet. – Det är en stor nedgång och en ganska kraftig signal. Man är betydligt mer orolig nu än tidigare, även om nivån fortfarande ligger över det historiska snittet, säger Johan Parmler, vd för SKI. Han tror att orsaken är oro över räntor och inflation i Sverige tillsammans med den osäkerhet om världsläget som rådde under det första kvartalet, med bland annat händelserna i Japan och Nordkorea. Ju äldre de tillfrågade är, desto mindre optimistiska är de. Skillnaden mellan olika åldersgrupper är större än vid någon tidigare mätning.

Undersökningen bygger på närmare 10 000 intervjuer.

Vem litar du på när det gäller ekonomi: Experten eller dig själv?

Ilhan Becer, 24, lagerarbetare, Visätra

– Jag litar på mig själv. Det är dåliga löner och man betalar mycket i skatt. Det är dyrt med bostäder.  Jag tänker på min framtid och sparar i stället för att shoppa.

Sten Söderberg, 41, ekonom, Djursholm

– Jag utgår från min egen ekonomi. När det gäller större investeringar måste man beakta politikernas beslut vad gäller räntor och så vidare.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro