ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Svenskarna missar något som är på gång"

Ola Jacobsen · 25 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Maud Olofsson kritisk till ointresset för miljöteknik

klar

Artikellänk är kopierad

Regeringen satsar på miljöteknik som sedan ska leda till gemensamma satsningar för näringsliv och stat, hoppas Maud Olofsson.
Regeringen satsar på miljöteknik som sedan ska leda till gemensamma satsningar för näringsliv och stat, hoppas Maud Olofsson.Foto: Björn Wanhatolo

NÄRINGSMINISTERN. I våras skällde näringsminister Maud Olofsson ut de samlade svenska riskkapitalisterna för att de inte investerar tillräckligt i miljöteknikföretag. Nu är den amerikanska Sverigeambassadören i USA och presenterar en lista på 30 investeringsbara svenska företag för jublande amerikanska investerare. Varför lyssnar inte det svenska kapitalet på dig?– De svenska investerarna börjar bli lite mer intresserade, men de utländska investerarna är redan här. Vi får se vilka som kommer först! Jag träffade Richard Bransons investeringsbolag Virgin Group förra veckan och de är jätteimponerade av det som händer här i Sverige och de vill vara med och investera.

Vad spelar det för roll vilka som investerar?– Produktion riskerar att flytta utomlands om man bara investerar och inte ser det som ett samarbetesprojekt. Det är ju tråkigt också att svenskarna missar något som är på gång. Varför tycker du att det är så viktigt med svensk miljöteknik?– Sverige ligger långt fram på det området. Det kan inte vara en slump att de kommer från utlandet hit och dammsuger efter företag att investera i. Hela miljöteknikområdet borde vara mycket större.Vad lockar de utländska investerarna?– Dels vill de lämna efter sig en bättre värld till sina barn och dels vill de tjäna pengar.Vad tror du att det beror på att de svenska investerarna inte är så intresserade?– Det kan ha att göra med att miljöpolitiken så länge handlat om förbud och hinder, att man ska skydda blommor och så. Man har inte sett det som det tillväxtområde som det är.Vad gör du som näringsminister för att stimulera nya svenska miljöteknikföretag?– Medborgarna ställer krav på konsumentkrav på miljövänliga lösningar. Då ska svenska industrin vara med. Därför har vi satsat pengar i årets budget på miljöteknik. Jag hoppas att det ska leda till gemensamma satsningar för näringslivet och staten.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro