ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskarna nyttjar 800 miljoner kronor mer i rutavdrag i år

Natalie Demirian · 30 Okt 2017
Uppdaterad 31 Okt 2017
Flest använder rut till städhjälp.

Flest använder rut till städhjälp. Foto: TT


Svenskarna fortsätter att nyttja rutavdraget i allt högre grad. Under årets första nio månader betalade Skatteverket ut 3,3 miljarder kronor. Under samma period förra året var motsvarande siffra 2,5 miljarder.

klar

Artikellänk är kopierad

Att Skatteverket betalar ut alltmer i rutavdrag beror främst på att allt fler arbeten är godkända för avdraget.

– Det innefattar bland annat flyttjänster och att man utökade reglerna för vad som räknas som trädgårdstjänster. Reparation av vitvaror och it-åtgärder i hemmet har också tillkommit, förklarar Mathias Karlsson, analytiker med ansvar för rot och rut på Skatteverket.

Tittar man på utvecklingen av rotavdraget minskar däremot det utbetalda beloppet jämfört med tidigare år. Framför allt i förhållande till innan Skatteverket sänkte gränsen för hur mycket man kan få ut, från 50 procent till cirka 30 procent.

– Det påverkar förstås det utbetalade beloppet mycket. Men även om vi hade jämfört siffrorna, som att vi hade haft samma utbetalningsnivå, så är det en minskning hittills i år, säger Mathias Karlsson.

Under januari till oktober i år betalade Skatteverket ut 6,5 miljarder i rotavdrag. Att jämföra med 8,3 miljarder förra året. Under januari 2016 var det fortfarande en blandning mellan nya och gamla regler innan myndigheten helt övergick till det nya med cirka 30 procent i skattereduktion för rot. För rutavdrag gäller fortfarande 50 procent.

– Det var fler än en miljon svenskar som använde rot förra året och drygt 700 000 som använde rut. Tittar man på siffrorna i år är det redan fler i år än under hela förra året som använt rut, medan det minskar lite på rot, säger Mattias Karlsson.

Många tycker att det är svårt att veta vad det är för skillnad på rot och rut. Han beskriver att den största delen inom rot handlar om bygg, måleri, VVS-jobb och liknande.

– Det man traditionellt förknippar med att sköta om ett hus.

Rut handlar mer om att få ihop livspusslet i familjen.

– Det handlar om städning, trädgårdsskötsel och sådana servicetjänster. Vardagsskötsel av ett hem.

Det som är populärast bland svenskarna att använda rotavdraget till är bygg.

– Bygg står för cirka två tredjedelar av arbetet som utförs. Sedan är det ett stort hopp ner till VVS och måleri, säger Mathias Karlsson.

På rutsidan är det städhjälp som är populärast och som står för nästan 75 procent av alla avdrag.

Mathias Karlsson.
Mathias Karlsson.Foto: Johan Jeppsson/Skatteverket
klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro