ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskarna om EU: Rör inte våra pengar

Leif Oldenburg · 20 Mar 2012
Uppdaterad 20 Mar 2012

EU-politikerna sitter i ständiga krismöten för att rädda euron och bankrutta stater. Men väljarna vill inte ha gemensamma beslut i Bryssel – i alla fall inte när det gäller skatter och ekonomi. "Förtroendet är i stort sett förbrukat," säger forskaren Björn Fägersten.

klar

Artikellänk är kopierad

Bara kraftfulla gemensamma beslut kan rädda Europas kris-ekonomier och euron.

Men beskedet från svenska folket är glasklart: Rör inte våra pengar.

Svenska folket vill att de folkvalda i riksdagen ska fatta besluten om ekonomi och skatter. Förtroendet för EU-politikerna är lågt.

– Till stor del är det här politikernas eget fel. Under väldigt lång tid har man själva tagit på sig äran av framgångar och skyllt alla misslyckanden på EU. Nu behöver man väljarnas stöd för gemensamma beslut inom EU, men då är förtroendet i stort sett förbrukat, säger Björn Fägersten, forskare på Utrikespolitiska institutet med inriktning på EU-frågor.

Med flera EU-länder på väg mot nationella konkurser är framtiden för den gemensamma eurovalutan oviss. Toppmötena inom EU avlöser varandra och varje gång har politikerna nya krispaket med sig på flyget hem. Medborgarna i de undersökta länderna accepterar gärna samförståndslösningar när det handlar om organiserad brottslighet och Europas gemensamma röst i världen. Men när det kommer till det som många kallar EU:s ödesfrågor – den ekonomiska politiken och beskattning – så sätter svenskar, britter och danskar ner foten. 

– Behovet av samarbete inom EU har aldrig varit större. Samtidigt finns inget politiskt stöd på hemmaplan för mer samordning. Politikerna  står inför en stor utmaning, konstaterar Björn Fägersten.

Analys: Att leva i Europa

Var tredje svensk tycker att EU är dålig och lika många tycker att samarbetet är bra. Fyra av tio svenskar skulle i dag rösta nej till medlemskap. Samtidigt skulle 60 procent av tyskarna rösta för EU. Närmare hälften av britterna skulle rösta mot EU-medlemskap och i Danmark skulle en knapp majoritet rösta för. 

Det är tydligt att de tre länder som står utanför euron är mer skeptiska än Tyskland som är med. Samtidigt pågår en hetsig debatt i Tyskland om att landet tar för stort ansvar för skuldkrisen i södra Europa, och att det är för dyrt för landet. Trots detta är gemene man övertygad om att EU-medlemskapet är bra, förmodligen skiljer man på EU och på den hjälp landet ger till krisande EMU-medlemmar.

Stina Morian, analyschef Yougov

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro