ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskarna skeptiska till att investera i kryptovaluta – redan innan raset

Linnea Bergman · 28 Dec 2017
Uppdaterad 28 Dec 2017
En del bitcoinägare oroar sig nu för ett större ras än det förra veckan.

En del bitcoinägare oroar sig nu för ett större ras än det förra veckan. Foto: Alamy.


Redan innan bitcoin och andra kryptovalutor sjönk i förra veckan var svenskarna skeptiska till att investera i valutorna. Det visar en Yougov-undersökning på uppdrag av Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Bitcoin och annan kryptovaluta har varit omskrivna den senaste tiden. De som var tidigt ute med att investera i de digitala valutorna har kunnat göra stora pengar.

Men i förra veckan hände något. Då rasade både bitcoin och flera andra kryptovalutor stort i värde. Sedan dess har en viss återhämtning skett, men det spekuleras nu i om den digitala valutan kommer att lyckas återhämta sig eller kanske sjunka ännu mer i värde framöver. Men trots raset har fortfarande de som investerat i kryptovalutorna sett en enorm värdeökning av de pengar de lagt in.

Men svenskarna var redan strax innan och i början av raset ganska skeptiska till att investera i bitcoin och dess efterföljare, visar en undersökning som gjorts 15-18 december av företaget Yougov på uppdrag av Metro.

I undersökningen uppgav bara en av tio att de planerade att investera i kryptovaluta nästa år eller längre fram i framtiden. Intresset var högre bland männen, där totalt 15 procent hade planer på att investera i valutorna, jämfört med 5 procent av kvinnorna.

En majoritet av svenskarna hade alltså, när undersökningen gjordes, inga planer på att lägga sina pengar på någon form av kryptovaluta framöver. Totalt var det 60 procent som uppgav att de inte hade för avsikt att investera i kryptovaluta.

Trots att bitcoin funnits sedan 2009 och blivit rejält omskrivet är det inte ens alla som hört om fenomenet. 12 procent av de tillfrågade uppgav att de inte ens visste vad bitcoin eller kryptovaluta var, enligt undersökningen.

pil
Har du för avsikt att investera i kryptovaluta i framtiden?

Ja, under nästa år: 4 procentJa, men längre fram i framtiden: 6 procentNej: 60 procentVet ej: 18 procentVet inte vad kryptovalutor/bitcoin är: 12 procent

Källa: Källa: Yougov. Undersökningen är gjord 15-18 december 2017.

pil
Fakta om bitcoin

Kryptovalutan bitcoin har funnits sedan 2009. Den är skapad av Satoshi Nakamoto, vilket troligtvis är en pseudonym för en eller flera personer. Syftet med den digitala valutan är att möjliggöra transaktioner världen över utan inblandning av tredje part. Sedan valutan instiftades har den ökat stort i värde.

Källa: Källa: Bloomberg

pil
Några andra kryptovalutor förutom bitcoin

Ether

Grundad av en kanadensisk programmerare 2015. Accepteras exempelvis på laddstationer för elbilar i Tyskland. Är en del av nätverket Ethereum som även arbetar med andra digitala tjänster.

Litecoin

Skapades av den tidigare Google-medarbetaren Charlie Lee 2011. Har precis som de andra kryptovalutorna stigit kraftigt i värde. Grundaren sålde hela sitt innehav för ungefär en vecka sedan. Kan bara användas på ett fåtal ställen på nätet.

RippleKom 2012 och riktar främst i sin på banksektorn. Jobbar med att skapa snabba och säkra internationella transaktioner.

pil
Om undersökningen

Undersökningen är genomförd i YouGovs onlinepanel under perioden 15‐18 december 2017. 1520 personer har genomfört undersökningen.Målgrupp är kvinnor och män från 18 år och uppåt. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen för kön, ålder, region och senaste riksdagsval.

Källa: Källa: Yougov

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro