ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskarna som fick Facebook att backa

Tomas Lundin · 30 Jun 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Anders Ekman och Erik Hiort af Ornäs blev kändisar över en natt i den digitala världen. – För mig som digitalnörd var det häftigt att det blev tre Trending topics på Twitters top tio-lista, säger Erik Hiort af Ornäs.

Anders Ekman och Erik Hiort af Ornäs blev kändisar över en natt i den digitala världen. – För mig som digitalnörd var det häftigt att det blev tre Trending topics på Twitters top tio-lista, säger Erik Hiort af Ornäs. Foto: Lotta Bergseth


klar

Artikellänk är kopierad

De svenska studenternas avslöjande ledde till att Facebook byggdes om. Nu ska de jobba på reklambyrå.Bland annat Metro rapporterade för ett år sedan om att hundratusentals svenskar var med i en facebookgrupp som förespråkar sex med barn. Bland medlemmarna fanns bland andra politikerna Gudrun Schyman och Marita Ulvskog. De hade gått med i en grupp med motsatt syfte, men namnet hade ändrats.Studenterna Erik Hiort af Ornäs och Anders Ekman utnyttjade samma säkerhetslucka för att byta namn på hundratals facebookgrupper till "Control Your Info" och upplysa medlemmarna hur lätt din personliga information smutsas ner för all framtid på nätet.– Det finns problem med hur folk sköter sig online. Jag tror att de sociala mediernas popularitet går snabbare än deras tekniska utveckling, vilket leder till brister, säger  Erik Hiort af Ornäs.Nyheten uppmärksammades världen över och ledde efter påtryckningar till att Facebook med 400 miljoner användare byggdes om. Det gjorde också att de båda eleverna nu kan gå direkt från skolan till ett jobb på reklambyrån Saatchi & Saatchi.Hur känns det att ha påverkat en sajt som Facebook med 400 miljoner användare?

– Det känns lite häftigt, men den tekniska lösningen var så urbota korkad. Det känns häftigare att det blivit en diskussion runt integritetsfrågor.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro