ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskarna som ska utmana Apples Ipad

Jonas Ryberg · 8 Dec 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Kanadensiska Research In Motions surfplatta Playbook ska piffas upp med hjälp av det svenska företaget The Astonishing Tribe.

Kanadensiska Research In Motions surfplatta Playbook ska piffas upp med hjälp av det svenska företaget The Astonishing Tribe. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Rim tar svensk hjälp för att utmana Apples Ipad. Kanadensarna köper Tat och öppnar designavdelning i Malmö.

Kanadensiska Research In Motion, Rim, är mest kända för e-postmobilen Blackberry. Nu ska skånska The Astonishing Tribe, Tat, ta företaget mot en användarupplevelse som kan jämföras med Apples Iphone och locka nya kundgrupper.

I slutet av förra veckan köpte Rim upp Tat för en icke offentliggjord summa pengar. Företaget blir nu ansvarigt för att utveckla användargränssnittet i framtidens Blackberryprodukter. Första projektet är att få fart på är Rims Ipadutmanare Playbook. – Tanken är att vi ska ge Ipad en riktig match, säger Hampus Jakobsson som var med och grundade företaget 2002.

Tat har mjukvara som går hela vägen från att rita grafiken i en telefon till  verktyg för att skapa snygga applikationer.

Mest känt är företaget kanske för sin inblandning i designen av gränssnittet i det ursprungliga Android. – Men Android har blivit för fragmenterat. Det krä-vs ganska mycket teknisk  kompetens för att känna  igen en androidtelefon när HTC,  Samsung och Sony Ericsson lagt på sina egna skal,  säger Hampus Jakobsson.

Med hjälp av Tats teknik ska den som utvecklar för Blackberry få hjälp att snabbt skapa snygga appar som passar både i företagets kommande surfplattor och i telefoner med olika skärmstorlek.

Rim är redan i dag tvåa i världen efter Nokia när det gäller antal sålda smarta mobiler och med storföretagets resurser i ryggen hoppas Hampus Jakobsson kunna bygga ut kompetensen på kontoret i Malmö med ytterligare minst 40 personer.

Anders Frick, reporter på nyhetsbrevet Rapidus.
Anders Frick, reporter på nyhetsbrevet Rapidus.

Analys: "Räkna med fler uppköp framöver"

Tiden är förbi då mejl i mobilen var det hetaste som fanns. Affärsfolk vill också kunna ta bilder med mobilen och hänga på Facebook.

Genom köpet av Tat ska Rim ta upp kampen med Iphone och Android om affärsanvändarna. Dessutom får Rims kommande surfplatta en mer användarvänlig touch med hjälp av personalen i Malmö.

För Tats grundare och investeraren Jan Barchan ger köpet många sköna miljoner, men för bolaget som sådant är köpet inte nödvändigtvis bra.

Många medarbetare började på Tat just för att slippa den byråkrati och stelbenthet som präglar många storföretag.

Tidigare i höst köptes Polar Rose. Nu var det Tats tur. Många storbolag har mycket pengar i kassorna och fler uppköp kan väntas framöver.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Ryberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro