ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskarna tror på sämre tider

Anna Westberg · 9 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Scanpix


"Osäkerheten är väldigt mycket större än vanligt"

klar

Artikellänk är kopierad

Andelen svenskar som tror att Sveriges ekonomi kommer att försämras under det kommande året har enligt Skops senaste undersökning ökat till 33,1 procent, från 30,7 procent i oktober.Samtidigt har den andel som tror på en förbättrad ekonomi krympt med 5,7 procentenheter till 22,4 procent. När det gäller den egna ekonomin tror 16,2 procent (13,7 procent i oktober) på en sämre ekonomi medan 26,2 procent (25,5) räknar med mer pengar i plånboken.

"Vi har den djupaste pessimismen på två och ett halvt år", säger Skops analytiker Örjan Hultåker i ett pressmeddelande.

Skop intervjuade drygt 1 000 personer mellan 18 och 84 år under perioden 1- 28 december.

"Osäkerheten är väldigt mycket större än vanligt"

Anders Söderberg, valutastrateg på SEB, tycker inte att det är konstigt att undersökningen visar det resultat den gör.

Han menar att SEB ser liknande resultat i sin egen undersökning, SEBs Boprisindikator. – Osäkerheten är idag väldigt mycket större än vanligt. Dels beror det på den kreditoro som accelererade under hösten, dels på att börsen utvecklades svagt. Bostadsmarknaden i USA, med fallande bostadspriser, påverkar även oss i allra högsta grad, genom till exempel minskad export och lägre tillväxt.– Fler ekonomer tror även att USA är på väg in i en djup lågkonjunktur, vilket naturligtvis skulle påverka oss. Behöver vi vara oroliga? – Jag förstår om människor är det. Många ekonomer tror att det kan komma att bli ett jobbigt halvår. Förhoppningar finns att det sedan går uppåt, säger Anders Söderberg. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Westberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro