ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskarna väljer bort klubben – det här gör vi helst en lördagskväll

Linnéa Borgert · 1 Apr 2017
Uppdaterad 1 Apr 2017
Merparten av svenskarna myser helst i soffan på lördagskvällen.

Merparten av svenskarna myser helst i soffan på lördagskvällen. Foto: Wavebreak Media ltd / Alamy


Verkar det som att hela världen är ute och roar sig varje helg? Det stämmer inte. De allra flesta är inte intresserade av att gå på klubb eller pub, visar en undersökning från Yougov.

klar

Artikellänk är kopierad

Att sitta hemma och titta på en film eller en serie är den ultimata lördagskvällen. Det tycker nästan varannan svensk, enligt en undersökning från Yougov, gjord på uppdrag av Metro. Näst vanligast är att man vill äta middag hemma.

Maria Farm, legitimerad psykolog och kbt-terapeut, tror att det ofta handlar om ett behov av att ”stänga av” på helgen. Att ta en paus från alla intryck.

– Arbetslivet ser så annorlunda ut i dag, med många öppna landskap eller någon form av mobil arbetsplats. Jag har märkt hos mina klienter att det skapar en hel del stress, eller att man bli uppe i varv. Det blir liksom aldrig riktigt tyst, säger hon.

Även sociala medier kan spela en roll, menar hon.

– Man blir hela tiden bombarderad av intryck. Då kanske behovet blir ännu större på lördagen att bara stänga om sig och vara hemma. Det är rätt skönt att få vara inne i sin lilla bubbla ibland. Återhämta sig lite.

Utelivet lockar svenskarna desto mindre. I undersökningen svarade totalt 9 procent att de helst ville gå på pub, restaurang, bio eller en klubb en lördagskväll.

En faktor som gör att många väljer att inte gå ut, enligt Maria Farm, är alkohol.

– Det är ganska vanligt att man dricker mycket i Sverige när man går ut och om det är någonting man kämpar mot, att man vill dricka mindre eller inte alls, kan det bli svårt. Man kan känna sig ganska socialt ifrågasatt om man inte dricker och då kan det vara enklare att stanna hemma. Det är synd, om man nu vill gå ut ska man ju kunna göra det utan att dricka, säger hon.

pil
Hur tillbringar du helst din lördagskväll?

Hemma med film eller serie: 48 %

På hemmamiddag: 21 %

På hemmafest: 8 %

Hemma med bok: 6 %

Ute på pub/bar: 4 %

Ute på restaurang: 3 %

På bio: 1 %

Ute på klubb: 1 %

Annat: 8 %

pil
Vem tillbringar du helst din lördagskväll med?

Min familj: 39 %

Min partner: 31 %

Med vänner: 14 %

Mig själv: 11 %

Nya bekantskaper: 1 %

Annat: 2 %

Vet ej: 2 %

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 17-20 mars 2017. Sammanlagt har 1 518 intervjuer genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor 18-74 år. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,9% (procentenheter).

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro