ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskarna världens femte lyckligaste folk

Peter Löwendahl · 10 Sep 2013
Uppdaterad 10 Sep 2013

Svenskarna är världens femte lyckligaste folk. Det visar en ny FN-rapport, som också betonar vikten av lycka för att ett samhälle ska utvecklas och må bra.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Börjar du redan känna höstmörkret trycka mot ditt sinne? Du kanske till och med funderar på att flytta söderut till varmare och ljusare breddgrader? Tänk en gång till – du lämnar i så fall världens femte lyckligaste folk bakom dig.

Det visar FN-rapporten ”World Happiness Report”, på en skala upp till tio landar svenskarna på 7,48, och klättrar från förra årets sjundeplats. Det är FN-organet Sustainable Development Solutions Network (SDSN) som tagit fram rapporten som också visar att känslan av lycka verkar jämna ut sig över världen – länderna i Latinamerika och söder om Sahara klättrar på lyckoskalan medan många industriländer tappar.

Rapportens författare analyserar också vad som påverkar lycka, och menar att den mentala hälsan är den viktigaste biten. Om fler personer med depression eller ångestproblem får behandling skulle lyckonivån öka – och det har flera fördelar, enligt rapporten. Lyckliga människor lever längre, är mer produktiva, tjänar mer och är bättre medborgare.

– The World Happiness Report erbjuder flera bevis på att ett systematiskt mätande och analyserande av lycka kan lära oss mycket om hållbar utveckling, säger Jeffrey Sachs, professor vid Columbia University och ordförande för SDSN, om rapporten. 

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro