ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskarna: Vi vill införa rökförbud utomhus

Joel Linde · 23 Nov 2015
Uppdaterad 24 Nov 2015
Gabriel Wikström (S), är folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister. Om några månader presenteras en utredning om vilka rökförbud som kan komma att införas i Sverige.

Gabriel Wikström (S), är folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister. Om några månader presenteras en utredning om vilka rökförbud som kan komma att införas i Sverige. Foto: Alamy, Kristian Pohl/Regeringskansliet


Enligt en ny undersökning som genomförts av Yougov på uppdrag av Metro är en majoritet av svenskarna för ett rökförbud på uteserveringar och andra offentliga platser. Och beslutet ligger bara några månader bort.

klar

Artikellänk är kopierad

Rökning är något av en vattendelare. Får man lov att röka nära barn, är det okej att röka inomhus, borde rökning förbjudas på uteserveringar? Det är bara några av de frågor som har engagerat folk under otaliga debattimmar. På uppdrag av Metro har Yougov undersökt vad svenska folket tycker, och det är många som vill se ett förbud.

►LÄS MER: Böter på 600 kronor för den som röker med barn i bilen

Exakt hälften av svenskarna tycker att det borde vara helt förbjudet att röka på uteserveringar, mot 14 procent som tycker att det inte borde råda någon form av förbud. Bland 18-34-åringar är siffran 11 procent, mot 18 procent bland 55-74-åringar. Och ett förbud kan ligga nära.

– Det finns ett starkt stöd för att minska rökning i samhället, och åtgärder diskuteras absolut. Vi har just nu en utredning som tittar på hur vi ska kunna skapa fler rökfria miljöer, inte minst utomhus, säger Gabriel Wikström (S), folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister.

►LÄS MER: Ny forskning: Din kompis rökning kan ge dig diabetes

Endast 9 procent anser att det alltid borde vara tillåtet att röka utomhus, och den siffran stämmer väl överens med antalet rökare i Sverige, som enligt undersökningen också är 9 procent. 81 procent röker inte, och 10 procent röker endast vid vissa tillfällen.

Allra viktigast tycker svenskarna det är att förbjuda rökning vid lekplatser. Hela 76 procent vill ha ett förbud där.Även kring buss-och tågstationer, sportarenor, uteserveringar och områden kring bostadshus och offentliga byggnader vill en majoritet se ett rökförbud. Och i mars 2016 är utredningen klar som kan göra det till verklighet.

►LÄS MER: Så farlig är rökningen – för den som står bredvid

– Då får vi ta ställning till vad utredningen föreslår och hur vi ska kunna gå vidare. Det finns ett starkt stöd och jag tror att vi behöver göra betydligt mer för att minska rökningen i Sverige. Och jag ser framför mig att vi ska kunna gå framåt ganska snabbt efter att utredningen är klar, säger Gabriel Wikström.

Han håller med svenska folket om att lekplatser är en plats där rökförbud skulle kunna införas.

– Lekplatser borde vara ett naturligt val, men också där människor väntar på kollektivtrafik, där man inte kan komma undan. Det finns ett antal platser som borde vara naturliga att göra rökfria.

►LÄS MER: Då förbjöds rökning på olika platser i Sverige

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro