ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskarnas dom: Kvarg är äckligt

Ida Gustafsson · 21 Okt 2015
Uppdaterad 21 Okt 2015
Många äter kvarg som ett mellanmål efter sin träning. Obs! Bilden är ett montage. 

Många äter kvarg som ett mellanmål efter sin träning. Obs! Bilden är ett montage.  Foto: Arla/Lindahls/Alamy


Kvarg finns att köpa överallt, men det är långt i från alla som köper och äter. Endast var femte svensk äter kvarg regelbundet – de som avstår gör det för att de ogillar smaken.

klar

Artikellänk är kopierad

Andelen kvargprodukter som finns tillgängliga i handeln har skjutit i höjden de senaste åren. Kvarg finns med kolasmak, hallon och vaniljsmak. Och på senare tid går de även att dricka och köpa den som sallad. 

– Det finns en hälsotrend med protein, även om det kanske inte är så vetenskapligt förankrat att mer är bättre. Men det är en träningstrend samtidigt, och då är kvarg ett naturligt sätt att få i sig proteiner i stället för proteinpulver, säger näringsfysiologen Karin Jonsson till Metro. 

► LÄS MER: Cissi Wallin: Kör upp din kvarg där solen aldrig skiner

Det finns så mycket att en av de ledande tillverkarna till och med startat ett kvargkonto på instagram.  Med ett så stort utbud, hur många är det egentligen som faktiskt köper?

I en undersökning som Yougov genomförde för Metros räkning svarade 20 procent att de äter kvarg minst en gång i månaden. 34 procent svarar att de äter det mer sällan. 

Resten, 46 procent säger att de aldrig äter kvarg. Den främsta anledningen till att de inte äter den proteinrika mjölkprodukten är att 29 procent tycker att det inte smakar gott. På andra plats kommer konsistensen, där 18 procent svarar att de inte uppskattar den. 

► LÄS MER: Så många sockerbitar innehåller en burk kvarg

Men kvargivrarna anger i undersökningen att det faktiskt är smaken som är en av anledningarna till att de äter produkter. Utöver det anger de att det är en ”bra proteinkälla”, ”nyttigt” och att det ger ”en bra mättnadskänsla”. 

– En vardagsmotionär behöver inga extra proteiner om de äter en allsidig kost. Men tränar man mycket kan det vara bra att få upp andelen protein, särskilt för tjejer och killar som är ganska små och inte äter så stora portioner. Lättkvarg kan vara en smart proteinkälla för personer som vill begränsa kaloriintaget, säger Karin Jonsson.

► LÄS MER: Hillevi Wahl: Rödbetsjuice – bland det äckligaste som finns

Karin Jonsson
Karin JonssonFoto: Privat
klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro