ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskarnas dom: Så långt går Sverige i VM – och det laget tar guld

Filip Joelsson · 23 Maj 2018
Uppdaterad 30 Maj 2018
En ny undersökning visar endast 15 procent av svenskarna tror att Sverige tar sig vidare från gruppspelet i fotbolls-VM. Tyskland ses som klara favoriter till guldet.

En ny undersökning visar endast 15 procent av svenskarna tror att Sverige tar sig vidare från gruppspelet i fotbolls-VM. Tyskland ses som klara favoriter till guldet. Foto: Wikimedia Commons


Det svenska herrlandslaget i fotboll åker ut redan i gruppspelet, Zlatans frånvaro gör inte laget sämre, och tyskarna tar guld. Det, och mycket annat, tror svenskarna om sommarens fotbolls-VM.

klar

Artikellänk är kopierad

Om knappt en månad drar sommarens stora fotbollsfest i gång för svensk del – den 18 juni inleder Sveriges herrar gruppspelet i fotbolls-VM i Ryssland.

En ny Yougov-undersökning Metro låtit göra inför mästerskapet tyder på att tillställningen kommer att bli en folkfest, trots att förhoppningarna på avancemang är låga.

I undersökningen, som baseras på enkätsvar av över 1500 personer, framkommer att en klar majoritet av svenska folket i någon mån kommer att följa mästerskapet (67 procent).

Sverige går inte vidare

Några större förhoppningar på avancemang för svensk del finns dock inte, enligt undersökningen. Faktum är att 17 procent, den största gruppen, tror att Sverige får packa väskorna redan efter gruppspelet (där Sverige möter Sydkorea, Mexiko och Tyskland).

15 procent av de tillfrågade tror att Sverige når åttondelsfinalen, och 10 procent att en kvartsfinal är rimlig. Endast två procent tror att Sverige kan nå hela vägen till guldet.

VM ses bäst i vardagsrummet med vänner

Majoriteten av de svenskar som svarat att de kommer följa sommarens VM har också svarat att det görs bäst hemma i vardagsrumssoffan, tillsammans med vänner och/eller familj (42 procent), eller själva (35 procent.) 6 procent går hellre till en sportbar för att ta del av mästerskapet, medan en ynka procent kommer att packa väskorna och avnjuta mästerskapet på plats i Ryssland.

17 procent har svarat att de kommer följa mästerskapet på något annat ställe än ovanstående.

Bättre utan Zlatan

Zlatan Ibrahimovic vara eller icke vara i den svenska VM-truppen var länge en omdiskuterad fråga. Men att världsstjärnan saknas i förbundskapten Janne Anderssons trupp är inget som sörjs av svenskarna. Faktum är att en klar majoritet (57 procent) har svarat nej på frågan ”tror du att det hade gått bättre om Zlatan fanns med i den svenska truppen?”. Endast 26 procent har svarat ja, medan 17 procent svarat att de inte vet.

Tyskland lyfter guldpokalen efter finalen mot Argentina vid VM i Brasilien 2014. Enligt svenskarna lyfter tyskarna pokalen i år igen.
Tyskland lyfter guldpokalen efter finalen mot Argentina vid VM i Brasilien 2014. Enligt svenskarna lyfter tyskarna pokalen i år igen.

Tyskarna tar guld

På midsommardagen ställs Sverige mot Tyskland i gruppspelet. Och svenskarnas svaga förhoppningar om avancemang i mästerskapet lär sannolikt delvis ha med just Tyskland att göra. 33 procent av svenskarna tror nämligen att tyskarna vinner hela turneringen. En tiondel tror i stället att det blir Brasilien som får lyfta VM-bucklan, medan 7 procent tror på Argentina.

Resterande av de tillfrågade tror på någon av de övriga 29 nationerna.

De håller svenskarna på om Sverige åker ur

Svenskarna inte bara tror att Tyskland vinner VM, de hoppas på det också – om de inte får välja Sverige (14 procent av de tillfrågade).

Tio procent vurmar i stället för grannarna i syd, Danmark, medan åtta procent hoppas att den brasilianska fotbollen når hela vägen till guldet. Därefter hamnar Island (7 procent), Spanien (6 procent), England (6 procent), Argentina (5 procent) , Frankrike (4 procent) och Portugal (3 procent). Resterande nationer har fått en procent eller mindre av rösterna.

pil
Samtliga lag i Fotbolls-VM 2018

Ryssland, Tyskland, Brasilien, Portugal, Argentina, Belgien, Polen, FrankrikeSpanien, Schweiz, England, Colombia, Mexiko, Uruguay, Kroatien, PeruCosta Rica, Tunisien, Egypten, Senegal, Iran, Sverige, Island, Danmark,Nigeria, Japan, Marocko, Panama, Sydkorea, Saudiarabien, Australien, Serbien

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro