ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskarnas sjukfrånvaro är rekordlåg

TT · 4 Jan 2015
Uppdaterad 4 Jan 2015
Få sjukskrev sig från jobbet förra året.

Få sjukskrev sig från jobbet förra året. Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Sjukfrånvaron i Sverige är rekordlåg. Under 2013 erhöll nio av tio svenskar inte någon sjukpenning alls, skriver John Selander, professor i rehabiliteringsvetenskap vid Mittuniversitetet, på DN debatt.

Rubriker om skenande sjukskrivningar är missvisande. Sett till antalet sjukskrivna är sjukfrånvaron låg och ligger i linje med övriga europeiska länder, skriver Selander.

Sjuktalet, som ofta används som måttstock på sjukfrånvaron, ger en skev bild av verkligheten eftersom det påverkas av de långa sjukfallen. Internationellt mäts sjukfrånvaron utifrån hur stor andel av de som har ett arbete som är tillfälligt hemma på grund av sjukdom och det ger en mer rättvisande bild, anser Selander.

Under 2013 erhöll 558 000 personer i Sverige sjukpenning någon gång under året, undantaget de som uppbär sjuk- och aktivitetsersättning, och det motsvarar tio procent av arbetskraften.

En orsak till den låga sjukfrånvaron är att den relativt höga arbetslösheten gör att folk undviker sjukskrivning. Att jobbskatteavdraget missgynnar de som får sjukersättning har också betydelse. Ytterligare orsaker är att rehabiliteringskedjan, som infördes 2008, gett resultat och att rehabiliteringsarbetet i arbetslivet fungerar allt bättre, skriver Selander.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro