ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenske Peter var kapten på Explorer

TT · 23 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Svenske äventyrskaptenen Peter Skog var under många år befälhavare på olycksfartyget MV Explorer. Han skakas av nyheten om olyckan.

– Den båten var en "grand old lady" därnere, så det känns sorgligt, säger han. Peter Skog, i dag 60 år, har kryssat på världens hav sedan 60-talet. Första gången han kom till MV Explorer var 1973 som ung styrman. Tjugo år senare var han tillbaka, då som kapten, och han kom att stanna på fartyget i tio år.Skog tog Explorer på hundratals äventyrskryssningar, de flesta till Antarktis. Han beskriver fartyget som en "stark och fin" båt och betecknar den olycka som nu skett som tragisk.– För mig är det en chock att få ett sådant besked, säger Peter Skog. Själv råkade han under åren på Explorer aldrig ut för någon olycka, säger han, men farorna i vattnen vid Antarktis är många.– Du har isberg, grunt vatten med stenar och klippor, starka strömmar och mycket is. Man ska veta vad man gör och kunna analysera vindar och väder. Man får aldrig gå för långt, utan man ska alltid ha en väg ut för att kunna fly om det behövs. -Man måste vara mycket försiktig och tänka på passagerarnas säkerhet. De går alltid i första hand. Han säger att en olycka har "hängt i luften".– Det går ganska många båtar därnere och vissa befälhavare är mer erfarna än andra.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro