ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Svenske Simon flydde bränderna med sin familj: "Åkte genom ett eldhav"

Alexandra Andersson · 12 Nov 2018
Uppdaterad 12 Nov 2018

Flera dödliga skogsbränder rasar just nu i Kalifornien. Svensken Simon Romanus, 47, är en av hundratals människor som har tvingats fly sitt hem. “Det var som en krigszon", berättar han. 

klar

Artikellänk är kopierad

Hittills har 29 personer bekräftats döda i branden “Camp Fire” som har ödelagt staden Paradise – vilket gör det till en av de dödligaste bränderna i delstatens historia, rapporterar CNN.

Ytterligare två personer har omkommit i branden “Woolsey fire” i södra Kalifornien. Enligt myndigheter har över 200 personer rapporterats försvunna, och dödssiffran befaras stiga. Hundratusentals människor har tvingats att evakuera sina hem.

Grannarna inte oroliga

Svensken Simon Romanus, 47, bor sedan tre år tillbaka i staden Westlake Village i södra Kalifornien tillsammans med sin familj. Natten till fredagen låg barnen Maja, 13, och Andrea, 15 och sov, medan Simon och hans fru Ninna höll sig vakna.

Myndigheterna hade varnat för skogsbränderna som härjade i närheten av staden, men enligt grannarna var det ingenting att oroa sig för. Bränder är återkommande för varje år, och Westlake Village brukar alltid klara sig undan lågorna.

– Men vi var uppe ändå för vi visste att det fanns en stor risk för att vi skulle tvinga att evakuera. När röken sedan blev riktigt tjock under natten packade vi våra väskor lite mer noggrant, berättar Simon Romanus.

Maja, Ninna, Andrea och Simon Romanus har bott i Westlake city i tre år.
Maja, Ninna, Andrea och Simon Romanus har bott i Westlake city i tre år.

Klockan fyra mitt i natten väcktes grannskapet av brandkårar med påslagna sirener och poliser som bankade på allas dörrar.

– Sedan var det bara att åka. Det var tur att de kom så att alla fick chans att ta sig därifrån.

”Som en krigszon”

Simon Romanus beskriver evakueringen som surrealistisk.

–  Det var fullt med rök och aska i luften. När vi kom ut på motorvägen var det eld på båda sidorna – vi åkte genom ett eldhav. Det var overkligt, som en krigszon.

Sedan natten till fredagen har Simon Romanus och hans familj bott hos vänner. De vet ännu inte när de kan återvända hem – eller ifall det ens kommer att stå kvar ett hus att komma tillbaka till.

Huset står kvar

– De två första dygnen visste vi ingenting, men idag fick vi reda på att vårt område har klarat sig. Huset står just nu kvar.

Däremot varnar myndigheterna om en tilltagande vind som kommer att försvåra släckningsarbetet under de kommande dagarna.

– Blåsten är det värsta motståndet. Men vi är väldigt glada över att vi mår bra, så får vi ta varje dag som den kommer, berättar Simon Romanus.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Andersson
Alexandra Andersson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro