ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensken äter likadan mat i en månad

Tobias Sahlén · 17 Feb 2014
Uppdaterad 18 Feb 2014

Svensken håller sig till gratänger och tacopajer när det ska lagas middag. Mer än var tredje person dröjer mer än en månad innan de prövar på ett nytt recept. Det visar en undersökning.

klar

Artikellänk är kopierad

Köttbullar och makaroner, en svensk klassiker.
Köttbullar och makaroner, en svensk klassiker.Foto: TT Bild

Det är Florida Department of Citrus som har kartlagt svenskarnas matlagningsvanor. Och mer än hälften av de tillfrågade testar på ett nytt recept högst en gång i månaden. I stället varvar hushållen mellan 4 och sex rätter i köket, en trend om bekräftas utav Mari Bergman, innehållsansvarig på Tastelines matkasse som är Sveriges största receptsajt.

– Vi ser i vår sökfunktion att det är samma recept som ligger i topp hela tiden. Gratänger och allt som sköter sig självt i ugnen är populära och även tex mex går bra. Vår tacopaj ligger alltid i topp.

Författaren, programledaren och kocken Lotta Lundgren tycker dock inte att svenskarna är särskilt inskränkta i köket.         

– Jag kan inte för mitt liv tycka att ett nytt recept i månaden är oflexibelt. Det är snarare ganska bra gjort jämfört med många andra länder. Ta till exempel Italien som inte har ändrat i sina receptböcker sedan 1700 talet, säger Lotta Lundgren och fortsätter:

– Siffrorna kanske står i kontrast med hur mycket kokböcker som säljs och hur högt intresset är för matlagningsprogram. Men tänk, 12 nya recept om året, det blir mycket ny mat i ett helt liv. Det återstår bara att hoppas på att det är bra nya recept som väljs.

Vad skulle du tipsa om för nytt att pröva på?

– Jag skulle tipsa om min egen svarta bönchili. Uppskattningen för den har varit sensationell och den är lätt att göra, säger Lotta Lundgren.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Sahlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro