ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensken glömmer krisen – med bubbel

John Lindblom · 28 Dec 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Moet är en av storsäljarna i bubbelhyllan.

Moet är en av storsäljarna i bubbelhyllan. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Finanskrisen verkar inte ha påverkat svenskarnas champagneinköp. Tvärtom ökade champagneförsäljningen med 3 procent under årets elva första månader jämfört med samma period i fjol.

Försäljningen av vanligt mousserande vin ökade än mer, 13 procent. – Visst stämmer siffrorna du fått, kommenterar Lennart Agén på Systembolaget pressavdelning. Över sex miljoner liter bubbel väntas svenskarna ha inhandlat på Systembolaget vid årets slut. Ungerska lågbudgetvinet Chapel Hill är fortfarande mest sålda mousserande vinet. Moet och André Clouet toppar bland champagnerna.

Franskt eller italienskt – bubbeltips till nyår

Inför nyårsfesten på är det som vanligt bland de franska mousserande vinerna som höjdarna finns. De enda alternativen hos Systembolaget är två italienare.

Etablerade storsäljaren Rotari eller snyggt buteljerade Tommasi är två prisvärda norditalienare under hundralappen.

Till skillnad från många andra bubbelviner från exempelvis Spanien eller Sydafrika, saknar Rotarin och Tommasin trista och ibland lite beska bismaker.

Tommasin känns dessutom extra solmogen och lagrad med tydlig smak av  rött äpple, citrus och päron. 

Båda dessa italienare är också att föredra framför de ofta lite sötsliskiga italienska prosecco-vinerna som inte alls uppvisar samma torra och fräscha smakupplevelse.

Dock är varken Rotarin eller Tommasin särskilt brödiga och krispiga jämfört med franska champagner. Är man ute efter just den känslan från Italien är Ferrari-bubblet ett bra tips. För drygt 240 kronor i Systembolagets beställningssortiment hittar man en vass champagnekonkurrent.

Måste man ändå välja franskt rekommenderas prisvärda Bourgognebubblet Geisweiler eller om det skall vara äkta champagne, prisvärda och smakrika André Clouet eller klassiska Pol Roger.

Och låt gärna bubblet styra nyårsfesten nästan helt. Mouuserande som fördrink, till glassig efterrätt och till tolvslag ger utsökta förutsättningar för en lyckad nyårsfest.

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro