ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensken har 80 000 kronor att plocka ut

Andreas Jelvefors · 17 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Illustration: Ola Gustafsson


klar

Artikellänk är kopierad

Aldrig tidigare har svenskarna stoppat så mycket pengar under huvudkudden. 703 miljarder olåsta kronor kan plockas ut när som helst från banken.Trots lågkonjunktur har svenskarna aldrig tidigare haft så mycket pengar lättillgängliga . I genomsnitt har varje svensk nästan 80 000 kronor ”på fickan”, eller om man ska vara korrekt på ett så kallat avistakonto. Det är ett konto där pengar är olåsta och kan plockas ut i princip när som helst. I dåliga tider, när vi förväntas hålla igen på konsumtionen, har vi alltså pengarna helst ” i fickan”.– Folk har inte glömt IT-kraschen och fortsätter försvara sina pengar genom att sätta in dem på banken, säger Claes Hemberg, informationschef på Avanza.

Och under årets kraftiga börsras, hittills över 27 procent, har fler hunnit säkrat sina pengar i tid.

Svenskarna har under året flyttat 26 miljarder av sitt sparande i aktiefonder till bankonton och korta räntefonder.– Tendensen är att bankkonton och aktieindexobligationer blir populärare  på bekostnad av aktier, säger Daniel Hansson, statistiker på SCB.

Hur mycket svenskarna verkligen sparar i hemmet saknas statistik över.

Experterna: Gör det här med dina pengar

Claes Hemberg, informationschef Avanza:”Man måste bestämma sig. Antingen konsumera det som inte ska användas på ett till två års sikt, vilket inte är fel eftersom inflationen är hög. Eller stoppa pengarna i globala fonder. De tål mest i upp- och nedgångar."

Annika Creutzer, chefredaktör för Privata Affärer: ”Folk gör klokt i att ha pengarna på banken som läget är nu. Bara man ser till att man har en hög ränta.”

Ann Sofie Magnusson, familjeekonom på Ikanobanken:Kontanter som inte ska använda närmaste fem åren bör månadssparas i globala aktiefonder med aktiefonder med låga avgifter. Amortera gärna på lån.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro