ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensken inför rätta för folkmord

Clarence Frenker · 5 Nov 2012
Uppdaterad 5 Nov 2012
Bybor i Ryinyo i nordvästra Rwanda sitter vid vapen som samlats in från hutu milis som gått över gränsen från Kongo. Foto: rodrique ngowi/ap photo

Bybor i Ryinyo i nordvästra Rwanda sitter vid vapen som samlats in från hutu milis som gått över gränsen från Kongo. Foto: rodrique ngowi/ap photo Foto: Rodrique Ngowi/AP PHOTO


Han rekryterade mördare och deltog själv i flera blodiga massakrer på tiotusentals civila män, kvinnor och barn i Rwanda. I dag åtalades den 54-årige mannen i Stockholms tingsrätt i det första folkmordsåtalet i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Mer än 18 år har gått sedan den 100 dagar långa utrensningen av minoritetsgruppen tutsier ägde rum i Rwanda.

Över 800 000 civila människor fick sätta livet till när polis, militär och paramilitär bland majoritetsgruppen hutuer i massaker efter massaker mördade civila män, kvinnor och barn.

I dag åtalades en 54-årig man i Stockholms tingsrätt för delaktighet i mord på  tiotusentals civila i länet Kibuye i väster.

I åtalet, som är det första som väcks någonsin i Sverige med rubriceringen folkmord, beskrivs hur den 54-årige Gävlebon haft en informell ledarroll på lägre nivå bland hutuerna och både rekryterat mördare och deltagit själv i angreppen.

Enligt åklagare Magnus Elving har den 54-årige civilingenjören agerat ”gemensamt och i samförstånd” med andra hutuer vid ett flertal massakrer där strategin varit att lura civila tutsier att söka skydd i byggnader och därefter gå till attack.

Ett stort antal vittnen har hörts i den gedigna utredningen. Flera av dem berättar hur mannen vid ett flertal tillfällen skjutit med automatvapen rakt in i folksamlingar och slagit ihjäl människor.

Mannen greps på Bromma flygplats i december förra året och har sedan dess suttit häktad. Han nekar till brott. Rättegången inleds den 16 november och beräknas pågå i 80 dagar i både Sverige och Rwanda.

Misstänks ha deltagit i mord på många tusen tutsier

Sköt in i folksamling Mellan den 12 och 16 april 1994 mördades hundratals civila tutsier i Kibuye. Den 54-årige mannen ska ha lett en grupp som bland andra slagit ihjäl en äldre man och en äldre kvinna och även skjutit in i en folksamling med automatvapen.

Tusentals dödades Den 17 april beordrades tusentals civila tutsier till Kibuye. Flera hundra militärer, poliser, militärpoliser, paramilitärer och civilpersoner dödade de flesta i området. 54-åringen ska då bland annat ha skjutit med automatvapen in i folksamlingar.

Dödade med sten 54-åringen misstänks ha deltagit i morden på flera tusen civila tutsier på Gatwaro Stadion den 18–19 april. 54-åringen misstänks även ha dödat en flyende man genom att upprepade gånger kasta och slå en sten eller cementklump i hans huvud.

Rökte ut civil Någon gång mellan den 20 april och 30 juni ska 54-åringen deltagit i att ha spårat en civil tutsier till en vind på ett guesthouse och där rökt ut honom med brinnande bildäck. Därefter ska mannen ha skadeskjutits och slagits ihjäl med tillhyggen.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro