ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensken pekas ut som hjärnan i cyberligan

Clarence Frenker · 20 Maj 2014
Uppdaterad 20 Maj 2014

Den 24-årige svensken pekas ut som hjärnan i den internationella cyberhärvan. Tillsammans med sin kompanjon misstänks han ha sålt skadlig kod för miljontals kronor till cyberbrottslingar världen över. Nu har han gripits av FBI och kommer att åtalas tillsammans med ytterligare ett 90-tal personer. Vi har gjort en husrannsakan hos den här svenske personen”, säger Jessica-Krasser Fremnell, pressekreterare på Rikskriminalpolisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT/Montage

Polis i 16 länder har slagit till i en gemensam insats ledd av FBI och gripit 97 personer som misstänks för inblandning i en världsomspännande cyberhärva.

Personerna misstänks alla vara knutna till företaget Blackshades som sålt programvara för att fjärrstyra och avlyssna datorer världen över.

Företagets grundare, och tillika den utpekade huvudmannen i härvan, är en 24-årig svensk man från Stockholmsområdet.

Han greps i Moldavien och ska nu utlämnas till USA där han kommer att åtalas anstiftan till dataintrång och spridning av skadlig programvara .► LÄS MER: Hackare kan kapa ditt kort via kassaapparater

Enligt FBI ska mannen tillsammans med en amerikansk kompanjon ha sålt och distribuerat programvaran till tusentals personer och cyberbrottslingar i över hundra länder.  De ska i sin tur ha använt programmet för att infektera över en halv miljon datorer i syfte att kontrollera och utpressa användarna.

Bland annat har programvaran, som även kallas Remote Access Tool (RAT), gett cyberbrottslingarna tillgång till lösenord, bankuppgifter, dokument och sociala medier-konton. Programvaran har också gett dem möjlighet att spela in tangenttryckningar, aktivera webbkameror utan att offren fått veta det eller ta datorn som ”gisslan” för att på så sätt pressa användarna på pengar.

Flera av de gripna är kunder som köpt och använt programmet, men flera uppges också ha haft betydande roller i försäljnings- och distributionsledet.► LÄS MER: Hackare angrep via bugg i Explorer

Det var i samband med att FBI sjösatte ”Operation Cardshop” i syfte att utreda omfattande mängder med kort- och id-stölder på nätet som den rekordstora cyberhärvan nystades upp.

Spåren ledde till Blackshades och dess grundare vilket resulterade i att FBI förberedde och koordinerade tillslagen.

Svensken har enligt en tingsrättsdom tidigare åtalats för föregivande av allmän ställning, men friats.

Enligt FBI misstänks mannen ha styrt företaget som vilken affärsverksamhet som helst med anställda och produktutvecklare.

Programvaran har varit tillgänglig för alla och bara kostat några tiotals dollar, vilket gjort den populär bland brottslingar över hela världen.

Totalt tros programvaran ha omsatt 2, 5 miljoner kronor mellan 2010 och 2014, enligt FBI.

Svenska rikskriminalpolisen bekräftar att man varit inkopplad i fallet men är i övrigt förtegen.

– Det vi har gjort från rikskriminalpolisens sida är vi har gjort en husrannsakan hos den här svenske personen, men i övrigt har vi inte varit inblandade, säger Jessica-Krasser Fremnell, pressekreterare på rikskriminalpolisen.

Enligt uppgifter till Metro ska bland annat en dator ha beslagtagits i mannens hem i Sverige. Han ska också ha förhörts ett flertal gånger men det är ännu okänt vilket inställning han har till anklagelserna.

Förutom Moldavien greps även personer i USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Italien, Tyskland, och Chile.

Enligt FBI är tillslagen bara toppen på ett isberg och arbetet med att spåra offer och fler misstänkta fortsätter. 

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro