ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensken säger det med en lapp

TT · 19 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

I hissar, tvättstugor, garage och på arbetsplatser. Där människor delar utrymme dyker också den anonyma, arga lappen upp.

Men det som kan verka vara ett oskyldigt tillrättavisande kan leda till större konflikter, varnar experten.

- Fenomenet med lappar har funnits länge och de dyker upp på offentliga platser där folk inte riktigt är inkörda på vilka regler som gäller, säger Jonas Frykman, professor i etnologi.

Svenskarna vurmar för sina lappar, men Frykman tror inte att ilskna lappar utan avsändare egentligen är någonting typiskt svenskt. Däremot att svenskar känner större omsorg för gemensamma utrymmen.

- I flera länder skiter man i det offentliga rummet men här ska man plocka upp efter sig. Vi bryr oss om det som alla har ett ansvar för, så det är en ganska bra sak egentligen.

Eleonore Lind är medlare och samtalsterapeut. Hon ställer sig kritisk till att sätta upp lappar och tycker att det finns bättre sätt lösa problem.

- Man måste prata direkt med personen. De flesta problem beror på att folk inte vet att det de gör påverkar andra.

Det kan även finnas faror med att odla en lappkultur på arbetsplatsen eller i trappuppgången.

- Om en konflikt inte stoppas i tid kan grupperingar och en "vi mot dem"-stämning bildas. Till slut blir det svårt att vara inom samma territorium, säger Eleonore Lind.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro