ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskheten sitter på ytan

Metro Stockholm Anna-Klara Engqvist · 6 Jul 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Svenskheten sitter på ytan Fotoutställningen "Svensk?" vill väcka tankar kring hur nationell identitet uppstår ­Alla har alltid sagt till mig att jag är svensk. Under min uppväxt påstod de det hela tiden. Själv har jag alltid sett mig som eritrean. Eller i alla fall till minst 75 procent eritrean. Det säger Emon Maasho som är 17 år och bor i Nacka. Hans föräldrar är ortodoxt kristna från Eritrea men Emon är född i Sverige. Han menar att det är familjens traditioner som bestämmer vilken nationell identitet man känner. Men också hur man ser ut. ­Jag tänker ju på min kindfärg till exempel. Det glömmer man liksom inte bort, säger Emon. Emon och Mathias Sjöberg, 16, är två av de ungdomar som finns porträtterade i fotoutställningen "Svensk?" som i går öppnade på Dieselverkstaden i Sickla. Syftet med utställningen är att väcka tankar kring vad som är svenskhet och hur nationell identitet uppstår. ­Jag hade fotograferat ungdomar med olika nationell bakgrund i civila kläder. Men sedan ville jag se hur de skulle uppfattas i en svensk uniform och därför fick de ta på sig landslagströjan. En person som inte uppfattas som svensk i sina vanliga kläder kändes plötsligt väldigt svensk i landslagströjan, säger Fredrik Samuelsson som är producent för utställningen. Är svenskhet i själva verket något ytligt?

­Ja, man kan se det så, menar Fredrik. I alla fall har våra förutfattade meningar om människor vi möter ofta lösa grunder. Är nationalitet något viktigt för ungdomar i dag?

­Jo, för livet blir så mycket enklare om man har en viss identitet, tror Emon, och Mathias säger att alla förstås "vill känna tillhörighet till något". De tror båda att Sverige kommer att se helt annorlunda ut i framtiden. ­Sverige utvecklas och det blir bara mindre och mindre svenskt, säger Emon. Men Mathias rättar honom: ­Nej, inte mindre svenskt, mer mångkulturellt! ­Jo, kanske. Men en sak är ju konstigt också, folk tänker inte på hur allt amerikanskt har påverkat Sverige. Det är liksom helt okej. Sverige är en American copy, säger Emon.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Stockholm Anna-Klara Engqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro