ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskorna anser sig jämställda

Stockholm TT · 9 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det är de överraskande svar som ges av 1 087 tillfrågade kvinnor i en undersökning som Göteborgs-Posten låtit Sifo göra. Svaren går på tvärs med den officiella statistik som SCB redovisar om hur långt vi kommit med jämställdheten i Sverige. Inte vidare långt alls när det gäller till exempel kvinnor och mäns löner.

Jämställdhetsombudsmannen (Jämo) Claes Borgström talar om "en psykologisk blockering" som gör att så många anser sig leva jämställt hemma. -Det är bara att läsa SCB:s statistik. I tabell efter tabell, på alla områden i livet ser man hur kvinnor kommer till korta. Det går inte att komma ifrån att samhället är ojämställt i dag, säger Borgström till GP. Riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (fp), känd debattör i jämställdhetsfrågor, säger att hon tror att kvinnor inte vill erkänna att de lever ojämställt eftersom det gör dem till offer. -Individen är fri att göra vilka val den vill, men om man inte anser att det är ett problem att kvinnor har mindre betalt för samma jobb är man inte riktigt funtad, säger hon till GP.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro