ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskt brännvin gör succé utomlands: En festlig dryck”

Alva Forsberg Fierro · 7 Nov 2015
Uppdaterad 11 Nov 2015
Charlotta Berggren är bartender på Svartengrens i Stockholm.

Charlotta Berggren är bartender på Svartengrens i Stockholm. Foto: Privat/ Linie Aquavit


Akvavit – det uråldriga kryddade brännvinet många svenskar enbart dricker till högtider har återuppstått – på den internationella barscenen.

klar

Artikellänk är kopierad

"The nordic gin” har börjat serveras på flera barer runtom i Kanada och i USA fortsätter skandinavisk mat och dryck att växa i popularitet.

– Det är en festlig dryck som man dricker tillsammans med vänner och god mat, säger bartendern Alex Black på den kanadeniska medlemsklubben Vancouver Club till The Globe and Mail

Charlotta Berggren, bartender på Svartengrens i Stockholm, har även noterat hajpen kring brännvinnet utomlands. 

– Bästa sättet att få vänner i barer i USA är att ta med en flaska akvavit, det sticker ut. I våras när jag var jag i New York hade flera barer drinkar med akvavit på sina menyer, säger hon.

Trots att den lokala trenden med säsongsbetonade råvaror länge har dominerat på de svenska restaurangmenyerna är drinkarna ofta av internationell karaktär. Men Charlotta Berggren tror att drinkar gjorda på akvavit kommer att bli större på hemmaplan framöver.

– Vi gillar att jobba med egna varor. Allt från sprit till andra ingredienser. Och i Norden kommer folk fortsätta att inse mer och mer att Akvavit är en tacksam sprit att blanda med annat än att endast dricka det som järn, säger hon och fortsätter:

– Det finns heller ingen tradition eller gamla recept som innehåller akvavit så det öppnar ju upp för en hel oupptäckt värld. Det är bara att använda lite kreativitet så har du gjort en ny drink ingen skapat förut.

►LÄS MER: Hur får du bort vinfläcken? Spill sprit!

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro