ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskt företag gör laglig filmnedladdning

Kristoffer Rengfors · 1 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Förstasidan på Headweb 

Förstasidan på Headweb 


klar

Artikellänk är kopierad

Här letar man upp den film man vill köpa och lagligt ladda ned.
Här letar man upp den film man vill köpa och lagligt ladda ned.
Filmen laddas ned i Headwebs klient.
Filmen laddas ned i Headwebs klient.

FILM. Senare i eftermiddag öppnar något så unikt som ett lagligt fildelningsnätverk för filmer. Det är Stockholmsföretaget Headweb som slår upp portarna för en videoaffär på nätet, och säljer nedaddningsbara filmer i dvd-kvalitet utan kopieringsskydd. Filmerna kan spelas upp på datorn, eller fritt brännas på dvd-skivor. – Vid lanseringen kommer det finnas cirka 300 titlar att köpa. Priset blir lägre än för en fysisk dvd även om kvalitén är lika bra. Priserna kommer ligga mellan 25 och 99 kronor för en film, säger, Headwebs grundare Peter Alvarsson.För att distribuera filmerna används piraternas egen favoritmetod bittorrentekniken. Genom att ge rabatt till de som delar ut filmerna, och på så sätt hjälper andra att ladda ned dem hoppas Alvarsson att locka kunder.– När det gäller den här marknaden är det piraterna vi konkurrerar med, och hur konkurrerar man med något som är gratis? Jo man betalar folk för att dela ut.För varje gigabyte film en användare delar ut får man en krona att handla för. Sen delar även Headwebs servrar ut filmerna för att även mindre populära titlar ska kunna laddas ned i hög hastighet.Vid lanseringen kommer de allra flesta filmer komma från nordiska filmbolag och mindre aktörer. Peter Alvarsson vill få möjligheten att sälja alla filmer som bara går. Men än så länge avvaktar jättarna i Hollywood hur experimentet med försäljning av icke kopieringsskyddat material faller ut.– Det är svårt med de stora amerikanska bolagen. Vi vill ha innehåll och de vill sälja. De vill nog se om det går att göra pengar på det här först vilket skapar ett moment 22 för oss när vi saknar innehåll. Men vi för diskussioner med dem och hoppas de vill hoppa på. Generellt tycker Peter Alvarsson inte om kopieringskydd, och han tror inte heller att försäljning av kopieringsskyddad film fungerar. – Vi vet att det finns en jättestor efterfrågan kring att kunna ladda ned film lagligt. Men i dag finns inga bra alternativ. Massor av tjänster har kopieringsskydd men de säljer inget. Vi är emot kopieringsskydd och tror inte kunderna vill ha det.Det enda som står som skydd mot piratkopiering av Headwebs filmer kommer vara att vissa filmer vattenmärks.– Det kommer inte gälla alla filmer utan bara vissa, säger Peter Alvarsson.

Att ladda ned en film går fort. När Metro Teknik köper filmen "Hata Göteborg", en fil på 4,36 gigabyte i full dvd-kvalité, tar det en dryg halvtimme innan filen är redo att spelas. Vid lanseringen kommer headwebs köpklient endast fungera till Windows.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro